nieuws

Duitse bouwindustrie hekelt arbeidsprogramma’s

bouwbreed Premium

De Duitse bouwindustrie wordt zwaar benadeeld door een overmaat aan werkgelegenheidsprogramma’s. De 22,4 miljard gulden die overheden in Oost-Duitsland jaarlijks besteden om werklozen aan de slag te helpen, kan voor een groot deel beter worden besteed aan concrete bouwprojecten.

Dat is de opvatting van brancheorganisatie Deutsches Bauindustrie. Elke miljard gulden aan investeringen levert circa 11.500 arbeidsplaatsen op. “De miljarden hebben een tweede arbeidsmarkt laten ontstaan die de gewone markt in de weg staat”, aldus directeur Knipper. “Terwijl de gemeenten in de nieuwe deelstaten sinds 1995 de investeringen van 21,7 miljard tot 12,4 miljard hebben teruggeschroefd, stijgen de kosten van de werkgelegenheidsprogramma’s permanent. In Leipzig bijvoorbeeld is een werkgelegenheidsmaatschappij met zesduizend arbeidskrachten de grootste werkgever van de stad geworden.”

Deutsche Bauindustrie roept de overheden op hun aanpak van cosmetische arbeidspolitiek te verlaten. Volgens het Centrum voor Europees Economisch Onderzoek (ZEW) staan in het oosten van Duitsland achter elke officiële werkloze twee verkapte werklozen die met subsidie van de straat worden gehouden.

Deutsche Bauindustrie schat dat 45 procent van de officieuze werklozen actief is in de bouw of aansluitende bedrijfstakken. Een enquête van de Duitse gemeentebond wijst uit dat tien procent van de deelnemers aan diverse programma’s rechtstreeks in de hoogbouw en wegenaanleg. Belangrijke werkterreinen zijn eveneens milieu (16 procent), handwerk (4 procent), stedenbouw (3 procent) en het onderhoud van monumenten (2 procent).

De sleutel tot gezondere verhoudingen ligt volgens Deutsche Bauindustrie bij de directies van de arbeidsbureaus.

Reageer op dit artikel