nieuws

Britse bouwvakkers in actie tegen ongelukken

bouwbreed Premium

Britse bouwvakkers hebben aangekondigd het werk massaal neer te leggen uit protest tegen het zeer grote aantal ongelukken op bouwplaatsen.

Sinds het begin van de maand zijn zes doden gevallen in de Britse bouw. Gerekend vanaf april is het aantal fatale ongelukken gestegen met zestig procent. In de laatste achttien maanden zijn 150 doden te betreuren. Tientallen bouwvakkers raakten zwaar gewond. Volgens de bouwbonden verkeert de sector in een crisis en wordt op de steigers de hoogste prijs betaald voor aannemers die winst boven veiligheid stellen. De maat was vol na de dood van twee bouwvakkers in Londen. Timmerman Vincent Dooley viel dood op een bouwplaats van Robert McAlpine in de City, de zakenwijk van Londen. De zaak kreeg extra aandacht, omdat de vakbond TGWU twee weken voor het ongeluk een brief had geschreven aan McAlpine met de vraag waarom men op de bewuste bouwplaats met een dubieuze onderaannemer in zee was gegaan. “Vincent Dooley kreeg geen vakantiegeld en was ook niet verzekerd tegen een ongeluk of erger”, aldus een woordvoerder van de TGWU. Een actiedag staat gepland voor 27 februari. Dan houdt de Britse vice-premier Prescott een ‘veiligheidstop’ met alle betrokkenen in de bouwindustrie. De bonden hebben de minister onder druk gezet om met nieuwe wetgeving te komen die aannemers tot betere veiligheidsvoorzieningen moet verplichten. Het vakblad Construction News steunt de actie en publiceerde een anonieme brief van een bouwvakker uit Surrey, die had geklaagd over onvoldoende veiligheidsmaatregelen.

Reageer op dit artikel