nieuws

BAM kreeg 86 miljoen gulden voor risico NBM

bouwbreed

Koninklijke BAM Groep betaalde niet 135 miljoen euro voor de bouwpoot van NBM-Amstelland, maar 96 miljoen euro. Het verschil van 39 miljoen euro (bijna 86 miljoen gulden) is de afkoopsom voor toekomstige verplichtingen.

Dit blijkt uit de gewijzigde taxaties van diverse banken over koers en winst per aandeel van het Bunnikse bouwbedrijf. De banken maakten de nieuwe taxaties voor de BAM-NBM Groep na de overname die van de groep de grootste bouwer op de Nederlandse markt heeft gemaakt met een omzet van 5,6 miljard gulden en 13.000 werknemers.

Alle banken zijn te spreken over de veel lagere prijs die BAM aan Amstelland heeft betaald voor de bouwpoot. Toch wijzigt geen enkele zijn advies over houden dan wel kopen van aandelen BAM-NBM. Wel verhogen ze allemaal hun taxaties.

Zo handhaaft Rabo Securities het advies met een koersdoel van 80 euro. De taxaties voor de winst per aandeel zijn wel verhoogd, van 8,15 euro naar 12,72 euro in 2000 en van 10,12 euro naar 13,18 euro in 2001.

Theodoor Gilissen is pessimistischer. Deze laat BAM op ‘houden’ staan. Daarbij wijst de bank op de lage solvabiliteit, de beperkte hoeveelheid grondbezit en het risico van teleurstellingen. De winst per aandeel is wel fors hoger gewaardeerd. Voor 2000 komt Gilissen uit op 11,25 euro (was 10,25) en voor 2001 op 14,25 euro (was 12,80).

Neutraal

SNS Securities is het eens met Theodoor Gilissen. Ook deze bank handhaaft het neutrale advies. De acquisitie van NBM was weliswaar goedkoper dan verwacht, maar de nieuwe bouwer heeft erg lage solvabiliteitsratio’s. Daardoor verwacht SNS dat BAM-NBM nieuwe aandelen zal moeten uitgeven bij een eventuele nieuwe acquisitie. En verwatering van aandelen vindt de bank niet leuk.

Van Lanschot en ING Barings waren al positief over BAM en handhaven hun koopadvies. Van Lanschot heeft daarbij het koersdoel verhoogd van 74,50 naar 85 euro. ING komt niet hoger dan 80 euro als koersdoel.

Reageer op dit artikel