nieuws

Zuiderzeelijn als magneetbaan vijf miljard duurder

bouwbreed Premium

De aanleg van de Zuiderzeespoorlijn als magneetzweefbaan is vijf miljard gulden duurder dan tot nu toe geraamd. In eerste berekeningen werd uitgegaan van een investering van rond de 10 miljard gulden voor de baan tussen Amsterdam en Groningen.

Uit een rapport van het Nederlands Economisch Instituut (NEI) blijkt volgens Haagse bronnen dat voor de aanleg eerder rekening moet worden gehouden met 15 miljard gulden. Het NEI-rapport is gebaseerd op een aantal onderzoeken naar een snelle spoorverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland. Die onderzoeken zijn gedaan in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Naast een magneetzweefbaan zijn een hogesnelheidslijn en verbetering van het bestaande spoor als alternatieven in beeld. Het kabinet moet in december een keus maken. Uit het rapport, waarop de Leeuwarder Courant de hand heeft gelegd, blijkt dat de exploitatie van de magneetzweefbaan niet rendabel is. Ook zou het effect van een dergelijke baan op de werkgelegenheid in het noorden zeer gering zijn. De andere varianten zijn veel goedkoper. Ook die genereren niet veel extra banen. Volgens minister Netelenbos zijn die varianten echter nog minder rendabel. De bewindvrouw is van mening dat je wel eens een systeemsprong moet durven doen. Zij noemt het een misverstand dat investeren in rails in Nederland rendabel moet zijn. “Daarmee bouwen we geen openbaar vervoer”, zei de minister voor de VPRO-radio. De Stuurgroep Zuiderzeelijn wil niet reageren op de uitgelekte gegevens. Zij heeft de laatste maanden fors gelobbyd voor de magneetzweefbaan. Die staat bovenaan het verlanglijstje van de noordelijke provincies. Op de tweede plaats komt een hogesnelheidslijn. Duitsland staakt voorlopig het onderzoek naar de haalbaarheid van de aanleg van een zweeftrein tussen Hamburg en Groningen. Pas op het moment dat de Nederlandse regering een positief besluit neemt over de aanleg van een zweeftrein van Schiphol via Amsterdam naar Groningen, zet Duitsland het onderzoek voort.

Reageer op dit artikel