nieuws

Trendy dak wordt multifunctioneel

bouwbreed

Het dak dient niet meer alleen ter bescherming van have en goed, maar is bezig zich een plek te veroveren als multifunctioneel hoogtepunt in de bouwkunst. Het dak wordt benut. Ook qua vorm en materiaalkeuze ondergaat het een verandering. De architect is namelijk uitgekeken op de dakpan.

Dat blijkt uit de druk bezochte Nationale Dakendag (de derde), die gisteren in de Jaarbeurs Utrecht werd gehouden. Twee zaken vroegen de aandacht: de problemen die de branche heeft met de nieuwe regels in het Bouwbesluit en de spannende toekomst voor het dak. Tot op heden is er één technisch probleem blijven liggen, sprak prof.ir. M. Wijk (Bouwkunde TU Delft) zijn gehoor toe. “Het dakdetail, de drempel en de waterafvoer. De toegankelijkheidsdrempel, die het water moet tegenhouden, maar weer niet te hoog mag zijn.” De gebruikelijke waterscheidingsdrempel mocht voor de nieuwe regeling 15 centimeter hoog zijn. In het nieuwe Bouwbesluit is dit teruggebracht naar 2 centimeter. Er moet dus 13 centimeter af.

Lekkage

De branche worstelt met een oplossing hiervoor. De ervaring leert dat het opvullen van de kier met waterdicht materiaal toch lekkages kan veroorzaken. Dat probleem wordt versterkt als het dak multifunctioneel wordt, stelt prof.ir. N. Hendriks, directeur van adviesbureau BDA Groep. “De waterdichte laag wordt dan extreem belast. Als het gaat om een waterdichte gebruikslaag, kan de waterdichte laag bovendien niet onafhankelijk van de gebruikslaag worden gerepareerd.” Hendriks ziet als oplossing: “De waterdichte laag moet volledig gekleefd zijn, eenvoudig te bereiken en gescheiden van de gebruikslaag.”

Zonnepanelen

De rode dakpan is uit. Zijn plaats wordt volgens de voorspellingen ingenomen door het fotovoltaïsche panelen, metalen en kunststof daken. Vooral de ‘vloeibare’ daken hebben de toekomst. Ze zijn in elke gewenste vorm te spannen en passen door hun flexibiliteit buitengewoon goed in de wens naar bijzondere gebouwen om in te wonen of te werken. Veel verschil zal er binnen afzienbare tijd niet meer zijn in dakbanen, voorspelt Hendriks. “De bitumen, kunststof en metalen banen groeien steeds meer naar elkaar toe. Er zal een uniformiteit komen, die het werken ermee zeer vereenvoudigd. “Geen aparte voorschriften en bevestigingsmethoden meer.”

Reageer op dit artikel