nieuws

Slopers krijgen instructie over vuurwerk

bouwbreed

Op een deel van het rampterrein in Enschede ligt nog onontploft vuurwerk onder het puin. Om de risico’s voor werknemers van sloopbedrijven zo klein mogelijk te houden, krijgen zij van de Explosieven Opruimings Dienst (EOCKL) instructie over het herkennen van dit explosieve materiaal.

Het betreft de locatie van de voormalige textielspinnerij de Bamshoeve. De EOCKL heeft het grootste deel van het rampgebied vrijgegeven, behalve dit terrein. Het is onder het puin bedolven, omdat het complex op die fatale 13de mei volledig instortte. Hoewel projectdirecteur J. de Moel voor de ruiming van het rampgebied de kans op kettingexplosies minimaal acht, moet hij alle mogelijke risico’s afdekken.

“Het gaat er mij om dat niemand letsel oploopt. De kans is echter vrij klein. We hebben dit terrein al een half jaar besproeid, omdat er asbest ligt. Bovendien is het complex al een keer ontploft. De hoeveelheid individueel vuurwerk zal niet groot zijn.”

Veiligheidsplan

Het personeel van de sloopbedrijven die op de Bamshoeve aan de gang gaan, krijgen van de EOCKL een les over diverse typen zwaar evenementenvuurwerk. Als de shovelchauffeurs of asbestsaneerders bij de werkzaamheden vuurwerk herkennen, moeten ze direct de EOCKL inschakelen. Die zal gedurende de ruiming altijd op het werk aanwezig zijn. “De Arbeidsinspectie verwacht dat ik in het veiligheidsplan aangeef wat de risico’s zijn van onontploft vuurwerk en welke maatregelen ik daartegen neem”, aldus De Moel.

De ruiming van het terrein van de Bamshoeve is de meest ingewikkelde klus. Tussen het puin ligt asbest dat met de hand of met de machine apart gesorteerd moet worden. Een speciale spoel- en zeefmachine zal de grotere puinfracties als schoon afval afvoeren, waarna het hergebruikt kan worden.

Verder zal de ruiming niet veel moeite kosten. Kranen en shovels worden ingezet om twee grote fabriekscomplexen en enkele honderden woningen en restanten daarvan te slopen.

Onderhands

De woningcorporaties gaan onderhands aanbesteden om zo snel mogelijk de werkzaamheden uit te voeren. De eerste klus begint reeds in december met een kleine sloopklus aan de Roomweg. De bestekken voor de sloop van twee grote fabriekscomplexen komen in januari ‘op de markt’. Hierop kunnen gegadigden inschrijven. Voor de bouwvak moeten alle huurwoningen en twee fabrieken zijn gesloopt. Na de zomervakantie wordt een begin gemaakt met het Bamshoeve-terrein, waarna de restanten van de koopwoningen tegen de vlakte gaan.

Reageer op dit artikel