nieuws

Rotterdam blijft superhoog bouwen

bouwbreed Premium

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad kan instemmen met een nieuwe hoogbouwronde in Rotterdam.

Alleen GroenLinks verzet zich tegen superhoogbouw van meer dan 150 meter langs de Coolsingel. Bewoners van de Provenierswijk vrezen verlies van daglicht door de geplande hoogbouw tot 250 meter in de omgeving van het Hofplein en in de strook langs het Centraal Station. “We steunen dit beleid van harte, omdat de manier waarop de stad zich in de hoogte ontwikkelt nu niet langer het resultaat is van toevallige projecten uit de markt,” vindt PvdA-fractievoorzitter J. Peet. Nieuw aan het hoogbouwbeleid is, dat Rotterdam gaat werken met gedifferentieerde hoogbouwzones en dat de gemeenteraad een beslissende stem krijgt in de kwaliteitsbewaking. Met name op dat laatste hebben de politieke partijen gehamerd.

Kernvoorzieningen

Het beleid beperkt zich niet meer tot de binnenstad. Hoogbouw is voor Rotterdam de manier om de stad te verdichten rondom kernvoorzieningen als de openbaar vervoersknooppunten en het uitgaans- en winkelhart. De vraag naar zowel kantoren als woningen in het stadscentrum blijft stijgen. Alleen door realisatie van veel hoogbouw kan aan die vraag worden voldaan. De hoogtebepaling voor de zone die loopt van het Weena tot aan de Coolsingel vervalt volledig. Concrete plannen zijn er in dit gebied onder andere van Patrimoniums Woningstichting (woontoren aan het Hofplein), Bouwfonds (kantoortoren van 185 meter op de plaats van het huidige Luxortheater) en het Hilton Hotel (hoteltoren naast het huidige pand aan het Hofplein). ‘Stand alones’ zijn ook mogelijk. Een voorbeeld daarvan zijn de voorstellen voor de bouw van een 350 meter hoge toren naast de Euromast. Ten zuiden van het Churchillplein ligt een zone waar tot 150 meter mag worden gebouwd. Die omvat onder meer de Schiedamsedijk, het Willemsplein, het gebied rondom het Wijnhaveneiland, de Wilhelminapier en het gebied rondom het Varkensoordse viaduct, waar mogelijk een derde stadsbrug wordt gebouwd. In de rest van de stad geldt een hoogte van zeventig meter als lokaal beleid.

Reageer op dit artikel