nieuws

Nieuwe verbindende factor in bouwsoftware: Prolog

bouwbreed

Het is een duidelijke trend in bouwsoftware: pakketten die de hele keten kunnen volgen en je ondersteunen in zowel het dagelijkse werk als in het aanbieden van management-informatie. De voor Nederland jongste loot aan deze stam is Prolog, een product van het Amerikaanse bedrijf Meridian. De software stelt je in staat de gegevens voor een bouwwerk vanaf de haalbaarheidsstudie tot de oplevering te blijven gebruiken. Reseller van Prolog voor ons land en België is LIP Automatisering in Capelle aan de IJssel.

Directeur van LIP, René Rentinck, is uitermate tevreden met de toevoeging van Prolog aan zijn productenpakket: “Het vult een gat in ons aanbod. We hebben al jaren een flinke klantengroep voor onze workflow- en document-management oplossingen, standaard software die we aanpasten voor de bouw. Wat er aan ontbrak is: wat gebeurt er met de inhoud van die documenten? Een calculatie was in een workflow altijd een statisch document, maar met Prolog kunnen we dit soort gegevens ‘levend houden’ gedurende het gehele bouwproces. Dat betekent dat je steeds met een andere dwarsdoorsnede kunt kijken naar de kosten of andere aspecten van het proces.”

Het gaat bij Prolog dus om het steeds weer hergebruiken van gegevens. Alle participanten in het bouwproces kunnen deze manipuleren indien zij de rechten daartoe hebben. Er is zowel een web-toepassing als een lokaal draaiende applicatie beschikbaar, die beide met dezelfde gegevens werken.

Daarnaast is het mogelijk het gehele project te laten draaien op de project-server van Meridian in de VS. Citrix server-software zorgt voor een snelle afhandeling voor het versturen en ontvangen van de gegevens.

Lokaal

John Sinift, manager Europa bij Meridian: “Wij werken altijd met lokale partners, want wij kennen de markt hier niet. We hebben zeven jaar ervaring in Prolog gestoken en zijn een bedrijf dat winst maakt, in tegenstelling tot veel internet-startups de laatste jaren. Lokale aanpassingen in de software kunnen zowel op taalniveau als op terminologie-niveau van de klant worden toegepast: wie een andere naam gebruikt voor een ‘calculatie’ kan die krijgen.”

Inmiddels is versie 6 van PrologManager ontwikkeld, wat ook al aangeeft dat de software niet van vandaag of gisteren is (hoezeer er over het algemeen ook wordt gesjoemeld met versienummers van pakketten). Wat kun je er allemaal mee? Zowel intern communiceren als extern met bijvoorbeeld onderaannemers. Drie pijlers ondersteunen het totaal van de software: workflow, integratie en datacontrole.

Logisch

Sinift licht toe: “Het workflow-onderdeel biedt een logische volgorde van werken die het pakket consistent toepast, waardoor je tijd bespaart. Het integrerende deel koppelt je planning aan de inkoop en de boekhouding aan de nacalculatie. Zo leer je van fouten en kun je een volgende keer beter calculeren. De datacontrole is vooral handig bij het managen van meer dan één project tegelijk, het aggregeert de gegevens van al je projecten, waardoor je inzicht krijgt in bijzondere verdienmogelijkheden; zoals het inkopen van vijf liftinstallaties ineens.”

Rentinck voegt enthousiast toe: “Je kunt hiermee niet alleen je bouwvergaderingnotulen op het extranet plaatsen, je dóet ze echt op het web. Je koppelt er namelijk direct acties aan in de workflow en stuurt automatisch verzoeken tot informatie uit.”

“Ook dubbelwerk in de projectadministratie behoort nu werkelijk tot het verleden”, verzucht hij, “want iedereen werkt direct in de online database, of je nou toegang hebt met de PrologManager of via de web-browser. Zowel de gebruiker die samenwerking zoekt als de ‘power user’ die er zijn inkoopbeslissingen op baseert, kan uit de voeten met deze toepassing.”

Prolog is nog maar kort op de Nederlandse markt verkrijgbaar en behalve een proef met huiseigenaren in Amersfoort, is er nog geen grote klantenkring aan te wijzen. In de Verenigde Staten gebruiken zo’n 40.000 mensen in de bouwbranche het product. Een licentie kost zevenduizend gulden, training en implementatie van een compleet proefproject zo’n dertigduizend. Maar daar heb je dan ook wel wat voor.

Reageer op dit artikel