nieuws

Nieuw plan voor Zwarte Madonna

bouwbreed

De Zwarte Madonna, het wooncomplex in het Haagse centrum, moet fors worden opgeknapt. Na de renovatie kunnen de 368 woningen aan de huurders worden verkocht.

Met dit plan hoopt projectontwikkelaar R. Strijland het markante gebouw van Carel Weeber te behouden. Het voortbestaan van de Zwarte Madonna hangt momenteel aan een zijden draadje. Het Haagse gemeentebestuur, met wethouder P. Noordanus voorop, wil het gebouw het liefst slopen. Op de plaats van de woningen kunnen dan de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken worden geherhuisvest. Een haalbaarheidsstudie hierover is momenteel bij de Rijksgebouwendienst en de gemeente Den Haag in de maak. Begin volgende maand buigt het college zich over de uitkomsten van deze studie. Noordanus zei onlangs op een bijeenkomst in het Haagse stadhuis dat hij de twee ministeries en de Zwarte Madonna nog voor het aflopen van zijn wethouderschap, op 1 januari aanstaande, wil aanpakken. Volgens projectontwikkelaar Strijland kan de Zwarte Madonna na een financiële injectie van 30 miljoen gulden als “een Zwarte Diamant” voortbestaan. De eigenaar, woningcorporatie Haag Wonen, wil vooralsnog van sloop noch verkoop iets weten. Meer over de toekomst van het gebouw morgen in Cobouw.

Reageer op dit artikel