nieuws

Keer op keer het wiel uitvinden

bouwbreed Premium

In Cobouw lazen we van een geweldige uitvinding: de hijsevenaar, ontwikkeld door een gewoon bouwbedrijf. Het juk bleek handig bij het plaatsen van daken, want het voorkomt veel duw- en trekwerk. De nieuwe hijsevenaar draagt bij aan meer veiligheid, liet Arbouw bovendien weten.

Enige tijd na de lovende kritieken over dit fraaie voorbeeld van vindingrijkheid, verklaart iemand -eveneens in Cobouw, maar dit terzijde – afzonderlijk ook al eens zo’n apparaat te hebben gemaakt. Nooit veel met het ding gedaan, idee naar de prullenmand verwezen, glad vergeten. Maakt die wetenschap de hijsevenaar minder handig, minder veilig? Geenszins. Hooguit kun je het geen uitvinding meer noemen, of als nieuw definiëren. Wat zegt dit voorval wel? Geeft het aan dat weinig structuur leidt tot veel dubbel werk, omdat je zonder centrale registratie onmogelijk kunt weten wanneer wat door wie is bedacht? Het is een misverstand dat het bij dergelijke vondsten louter gaat om wie met de eer gaat strijken, of wie financieel mag profiteren. Het recht op succes en beloning is niet onbelangrijk, maar in dit kader irrelevant. Want bij innovatie zou het nauwkeurig bijhouden van de inspanningen een veel grotere rol moeten spelen, met als doel de beste ideeën tot gemeengoed te maken. De ontwikkeling van een zogenoemd collectief geheugen kan er immers voor zorgen dat een schat aan informatie over nieuwe vondsten behouden blijft. Die worden mogelijk uitgewerkt, ontwikkeld, gefinancierd en in de markt geplaatst. Komen tot bloei, en belanden niet op zolder waardoor uitvindingen en ideeën die van grote waarde kunnen zijn voor arbeidsomstandigheden of productiviteit, jaren later moeten worden herontdekt.

Profiteren

Praktische ontwikkelingen die de arbeidsomstandigheden ten goede komen, goede ideeën die zorgen voor een verantwoorde en continue productie. Zolang een arbovriendelijk hulpmiddel in tweede instantie wijd verbreid wordt gebruikt, gaan toch de arbeidsomstandigheden erop vooruit. Maar profiteren van innovatie gebeurt het meest efficiënt in eerste instantie.

Reageer op dit artikel