nieuws

Jury beloont ook gedurfde import van innovaties

bouwbreed Premium

De jury van de Uitvoeringsprijs heeft de bakens verzet. Het zijn niet meer alleen innovaties uit eigen land die in aanmerking komen. Ook de durf van ondernemers die innovaties uit het buitenland importeren wordt voortaan gehonoreerd. De winnaar van de Uitvoeringsprijs 2000 is Rolmat BV uit Roosendaal.

Het bedrijf (een samenwerking van Voorbij Spantechniek BV uit Uithoorn en Handelsmaatschappij B.M. van Noordenne BV uit Hardinxveld- Giessendam) heeft de prefab opgerolde wapening van Bamtec uit Zwitserland en Duitsland naar Nederland gehaald. Dat getuigt van durf, vindt de jury. “Juist dat hebben we met onze beslissing willen belonen”, aldus een toelichting. Behalve de winnaar zijn er ook twee eervolle vermeldingen. De industriële tunnelbouwmethode, toegepast door VOF Stationseiland en Strukton Betonbouw bij de aanpassing van het Centraal Station in Amsterdam, krijgt de eerste. “De vindingrijkheid van de aannemer is niet alleen beperkt gebleven tot een grote inzet van materieel, maar omvatte ook de toepassing van alternatieve bouwmethoden, met speciaal hiervoor ontwikkeld materieel. De effectieve uitvoeringsmethodiek heeft tot een zeer korte bouwtijd geleid”, aldus de jury. Een fraai detail vormen bijvoorbeeld de ingegoten rails, waardoor het plafond van de tunnel net iets hoger kon worden uitgevoerd.

Bubble Deck

De tweede eervolle vermelding ging naar een andere importeur van een innovatie, Bubble Deck Nederland BV in Leiden. Een Bubble Deck vloer is een gestorte betonvloer, op een verloren bekisting van prefab betonnen platen, waarop in de fabriek reeds kunststof bollen zijn bevestigd onder een wapeningsnet. In sommige gevallen hoeft de breedplaatbekisting niet eens te worden onderstempeld. Het resultaat is een massieve betonvloer met lucht op die plaatsen, waar constructief geen materiaal nodig is. De spanning van de ronde bollen levert zelfs een positieve bijdrage aan de constructieve eigenschappen. Constructief is de Bubble Deck vloer te vergelijken met een massieve betonvloer, die in twee richtingen overspant. De Bubble Deck vloer kreeg bijna twee jaar geleden reeds een eervolle vermelding in het kader van de Nationale Bouwprijs 1999. Het systeem, ontwikkeld door een Deense constructeur, werd in 1997 in Zwitserland voor het eerst toegepast.

Wapeningstapijt

De Uitvoeringsprijs 2000 en de eervolle vermeldingen werden uitgereikt op de Betondag in De Doelen te Rotterdam. De tweejaarlijkse prijs is een initiatief van Stubeco, de Studievereniging Uitvoering Betonconstructies, een bij de Betonvereniging aangesloten organisatie. De jury was blij met het hoge aantal inzendingen (21) en de kwaliteit daarvan. “Wij hebben vooral gekeken naar het innovatieve gehalte, de praktische toepasbaarheid en de blijvende waarde. Onderliggende aspecten zoals inventiviteit van de inzender, constructieve eigenschappen, economie, doelmatigheid, milieu en arbeidsomstandigheden spelen eveneens een rol.” De rolmatwapening sprak de jury het meest aan, omdat daarbij al de genoemde factoren zijn geïntegreerd. Een rolmat bestaat uit staven, die automatisch worden geknipt en flexibel met elkaar verbonden. Door twee matten haaks op elkaar uit te rollen, ontstaat op de bouwplaats een wapeningstapijt. De toepassing van opgerolde wapeningsmatten levert grote besparingen op en maakt het werk op de bouwplaats gemakkelijker. Rolmat BV winnaar Uitvoeringsprijs Rolmat BV uit Roosendaal kreeg de Uitvoeringsprijs 2000 voor de invoering van de Bamtec rolmatwapening in Nederland. Bubble Deck Nederland BV ontving een eervolle vermelding voor de introductie in Nederland van de betonvloer met kunststof bollen.

Reageer op dit artikel