nieuws

Ir. C.J. Reigersman HBG

bouwbreed

Toen ir. Carel Jan Reigersman in 1995 toetrad tot de Raad van Bestuur van bouwreus HBG begon hij helemaal blanco. De raad werd uitgebreid met één persoon en hij werd dus niet opgezadeld met de uitgewoonde inboedel van een voorganger. Om zijn kamer in te richten kwam mevrouw Reigersman even langs in het sobere betonnen gebouw aan de Rijswijkse Generaal Spoorlaan. Zij heeft meer verstand van dat soort zaken. Ze koos voor strakke zwarte meubels, met een beukenhouten blad. Ook de lampen, die indirect hun licht in de ruimte stralen, zijn uitgevoerd in stemmig zwart. Ze zorgen ervoor dat de kille TL-balken in het plafond uit kunnen blijven.

Reigersman hield zijn kamer toen hij deze zomer plotseling de plek van de vertrekkende Jan Veraart innam als president van de Raad van Bestuur. Veraart had een vergelijkbare kamer, bijna naast die van Reigersman op de negende verdieping. Met hetzelfde uitzicht over het Westland. Geen enkele reden dus om te verkassen.

De muren zijn behangen met foto’s en zeefdrukken die de hoogtepunten in de bouwcarrière van Reigersman markeren. Uiteenlopend van een vissershaven in Portugal, een serie werken in België tot en met de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg. En dan is er nog een opvallend houten brood in een kleine vitrine op de kast, waar een zaag een boterham van afsnijdt. Die dateert van Reigersmans afscheid van HBW in Gouda. ‘Mooie bouwwerken maken is het punt niet’, was de achterliggende boodschap, ‘er moet wel brood op de plank komen’.

Dat neemt Reigersman hoogst serieus sinds bekend werd dat HBG dit jaar in de rode cijfers duikt. Op zijn computer heeft hij permanent een programma draaien dat de actuele beurskoers doorgeeft. Het belangrijkste doel waarvoor hij zijn PC gebruikt, waarschijnlijk. Afgezien dan van e-mailen met vrouw en kinderen. Want dat is voor een president van een groot bouwconcern soms de belangrijkste manier waarmee contact met thuis wordt onderhouden.

Reageer op dit artikel