nieuws

Heibedrijf voert fluïdatiepalen uit

bouwbreed Premium

Heibedrijf Hylkema uit Kampen, onderdeel van de Voorbij Groep, voert voor de uitbreiding van het Lucas Ziekenhuis in Amsterdam fluïdatiepalen uit. “Dit is een trillings- en geluidsarme funderingstechniek”, legt A. Sparreboom van Voorbij Funderingstechniek uit. “Het systeem is destijds door bouwbedrijf Grondbouw toegepast. Wij hebben de techniek weer opgepakt en verbeterd.”

De palen worden gevormd in een stalen buis die in de bodem wordt getrild, terwijl er onder hoge druk water uit de voetplaat spuit. Na het vullen van de buis met een wapeningskorf en betonmortel blijft de voetplaat in de bodem achter. De buis wordt met inbegrip van de waterleidingen en spuitmonden vibrerend getrokken. Op deze manier kunnen funderingspalen worden gemaakt met een diameter van 280 tot 600 millimeter en een lengte tot 35 meter. Het draagvermogen is relatief hoog.

Bij de uitbreiding van het Lucas Ziekenhuis is juist voor deze methode gekozen, omdat hij geluid- en trillingarm is. Het ziekenhuis blijft tijdens de verbouwing en uitbreiding namelijk gewoon in gebruik.

Reageer op dit artikel