nieuws

Groningen uit op akkoord met bouwers

bouwbreed Premium

De gemeente Groningen wil zo snel mogelijk een definitief einde maken aan een al jaren slepend conflict met de Twentse multimiljonair G. Tijhuis en zijn vele bouwondernemingen in Groningen. Daarom heeft wethouder W. Smink van Ruimtelijke Ordening hen een deal voorgesteld.

Om voor eens en voor altijd af te zijn van de grondaankopen van Roosdam Tijhuis (Rotij Projecten), voorheen Mega Vastgoed Groningen en Groningen Beheer, heeft de gemeente een bemiddelaar aangetrokken. Deze probeert met de Twentse bouwers tot overeenstemming te komen. De afspraken moeten voor beide partijen gunstig zijn.

Rotij Projecten, Willes, Plegt Vos en Droste, eerder werkzaam onder de naam Mega Vastgoed, mogen een villawijk bouwen ten westen van de stad Groningen. Er is een grote behoefte aan ruime kavels van 800 tot 1000 vierkante meter met daarop betaalbare villa’s.

Tussen de wijk De Held en de nog te ontwikkelen wijk Gravenburg hebben de Twentenaren de grond gekocht en krijgen van de gemeente nu het groene licht voor de bouw, onder voorwaarden, van enkele honderden vrijstaande woningen.

Daar staat tegenover dat de Twentse aannemers, die op diverse plekken in de stad opties op grond hebben of grond aankochten, bij deze deal al hun overige grondbezittingen in de stad verkopen aan de gemeente. Ze krijgen de aankoopprijs terug, aangevuld met een opslag. Het gaat om vele miljoenen guldens.

Groningen wil met de megadeal vooral voorkomen dat de groep Twentse bouwers invloed krijgt op de ontwikkeling van het toekomstige Europapark. Rotij kocht onlangs vijf hectare grond van de voormalige houthandel Nanninga en dwarsboomde daarmee de plannen van de gemeente voor de bouw van het nieuwe stadion van FC Groningen. Wethouder Smink wil met zijn akkoord Rotij Projecten definitief uitkopen.

Als de Twentenaren op het aanbod ingaan, is voor Groningen de strijd definitief gestreden. De bouwontwikkelaars lijken vooralsnog niet afwijzend te staan tegenover het voorstel.

Reageer op dit artikel