nieuws

Frankrijk gaat gebukt onder hevig noodweer

bouwbreed Premium

Felle windstoten, hevige regenval, kelders die onder water lopen, bodemverschuivingen, overstromingen, omvallende bomen en daken die opnieuw wegwaaien. Frankrijk had de afgelopen 36 uur weer last van een hevige najaarsstorm. De schade was weer enorm, net als afgelopen week.

Toen kwamen twee mensen om als gevolg van het slechte weer. Maandagmiddag meldden de Franse autoriteiten één dode. Een schatting van de materiële schade is voorlopig niet te verwachten. De najaarsdepressie, waarvan het centrum precies boven Bretagne lag, sloeg het eerst toe in het zuidelijker gelegen Pays de la Loire. Met name het gebied rond Saint-Nazaire werd zwaar getroffen in de nacht van zondag op maandag. In dat gebied woedde precies een week eerder ook een storm. En het was een van de zwaarst getroffen regio’s tijdens de twee decemberstormen van 1999. De windsnelheid liep op tot ruim 130 kilometer. De storm sloeg weer vernietigend toe. Tientallen, zo niet honderden daken verloren de dakpannen. Heel vaak ging het nog om provisorische reparaties van na de decemberstorm van 1999. Kelders liepen onder en moesten worden leeggepompt door de brandweer. “Ach, we raken er bijna aan gewend”, zei desgevraagd een bewoner van Saint- Nazaire. De stormdepressie trok daarna over de Golf van Biskaje, om via de Middellandse Zee Frankrijk weer binnen te trekken. De regio Nice werd zwaar getroffen. De hevige regenval die met de storm gepaard ging, sloeg delen van wegen weg, vernielde bruggen en veroorzaakte verder bodemverschuivingen in het bergachtige gebied. Een van die verschuivingen veroorzaakte de dood van een man. Hij was in zijn auto bekneld geraakt onder een bodemverschuiving.

Hijskranen

De zware storm trok daarna noordwaarts. In de Parijse regio werden zondag al uit voorzorg alle openbare groenvoorzieningen gesloten. Het merendeel van de bouwhijskranen ging maandagmiddag in de vrijstand. Er stond een te harde wind om nog verantwoord te kunnen werken. Veel van de provisorische dakreparaties werden door de windvlagen weer vernield. In het bij Parijs gelegen Athis-Mons klaagde een vrouw maandag voor de Franse radio: “Wij hebben duizenden guldens betaald om ons dak weer gerepareerd te krijgen na de decemberstormen van vorig jaar. Dat is, zo blijkt nu, door een malafide bedrijf gedaan. De pannen waren niet eens vastgezet. Afgelopen week vlogen de pannen weer door de lucht. Nu dreigt hetzelfde te gaan gebeuren.” De Federatie van Franse bouwondernemers FFB en de CAPEB (organisatie van de kleine bouwnijverheid) betreuren de gang van zaken. “We zitten gewoon met een enorme personeelsschaarste. Daar hebben sommige malafide bedrijven van geprofiteerd.” Volgens het Franse KNMI zou de huidige storm zeker tot vanochtend duren. De hardste windstoten werden in de loop van de afgelopen nacht verwacht met snelheden tot rond 140 kilometer per uur.

Reageer op dit artikel