nieuws

Duinstichting in de clinch met aannemer om hagedis

bouwbreed

De Stichting Duin Behoud dwingt aannemer Regiobouw Haarlemmermeer uit Nieuw Vennep beschermende maatregelen te treffen voor de zeldzame zandhagedis.

Het diertje is aangetroffen in het duingebied bij Noordwijkerhout, waar de aannemer een complex vakantiewoningen wil bouwen. Medewerkers van de duinstichting bewezen deze zomer dat de zandhagedis huist op de beoogde bouwlocatie. Men wees de aannemer daarop, maar die weigerde ontheffing aan te vragen op basis van de Natuurbeschermingswet. “Er werd ons op duidelijke wijze te verstaan gegeven dat Regiobouw over alle benodigde bouwvergunningen beschikte en dat het terrein bouwrijp zou worden gemaakt”, vertelt J. van Vliet van de stichting Duin Behoud. “Dat is strijdig met de wet en bovendien dodelijk voor de hagedis.” Duin Behoud liet het er niet bij zitten. Het Openbaar Ministerie en de Algemene Inspectiedienst werden op de hoogte gebracht. Die stelden de stichting in het gelijk. “Je mag in Nederland niet zomaar bedreigde diersoorten om het leven brengen. Al is het bouwbelang aangetoond, dan nog moet er een vorm van compensatie tegenover staan.” Volgens van Vliet kan dat door een deel van het leefgebied van de hagedis intact te laten of door elders een nieuwe leefomgeving te creëren. Het klokgelui van de duinstichting bleef ook bij de gemeente Noordwijkerhout en bij de provincie Zuid-Holland niet onopgemerkt. Bij nadere studie bleek dat de aannemer zich niet hield aan de bouwvergunning. Regiobouw wil de recreatiewoningen te koop aanbieden, terwijl de vergunning alleen verhuur toestaat. Volgende week wordt de aannemer daarom ter verantwoording geroepen. De gemeente overweegt zelfs de bouwvergunning in te trekken. Regiobouw wilde geen commentaar geven.

Reageer op dit artikel