nieuws

Chipkaart vergroot overzicht voor personeel op de bouwplaats

bouwbreed Premium

Een RFID-kaart zorgt er onder andere voor dat het personeel op de bouwplaats voorgefabriceerde delen in de juiste volgorde in elkaar zet. Zo’n chipkaart kan ook aangeven wanneer de monteur voor het laatst een graafmachine heeft nagekeken.

De installateur beschikt met het systeem over een afdoend magazijnbeheer. Proefprojecten bewijzen volgens de Japanse fabrikant Omron dat deze techniek beduidend robuuster en betrouwbaarder is dan de streepjescodes. RFID staat voor ‘radiofrequente identificatie’. Aan een product wordt een chip meegegeven waarop informatie wordt geschreven. Dat maakt een code met databank overbodig en voorkomt foute meldingen. De gestandaardiseerde opzet van het systeem zorgt ervoor dat elke toeleverancier en afnemer het kan gebruiken. De bijbehorende ISO-norm 15693 werd twee maanden geleden bekrachtigd. Die is van de zogeheten smartcard afgeleid. Daarin is de vorm vastgelegd, het protocol voor het beschrijven en aflezen van de identificatielabels en de communicatiefrequentie van 13,56 megahertz. Andere veelgebruikte systemen voor contactloze identificatie werken met 2,45 gigahertz of 125 kilohertz.

I.code

Omron gebruikt de I.code chips van Philips voor het label. Die zijn verbonden met een antenne, die weer uit verschillende parallelle windingen bestaat. Drager en behuizing van het geheel bestaan uit kunststoffolie. Nederland reguleert de zendfrequenties door middel van het Nationaal Frequentie Plan. Dat stelt vermogens van maximaal 500 milliwatt ERP vrij van vergunningen. Daarmee overbrugt het systeem om en nabij 1,20 meter. De aflezer kan overal worden ingebouwd, zolang de kaart- en leesantennes onder de voorgeschreven hoek blijven. Magazijnbeheerders kunnen de aflezer bijvoorbeeld onder een heftruck monteren. Door middel van labels in de vloer weet de bestuurder in welk deel hij zich bevindt. Philips en Omrom proberen het gezamenlijke systeem als standaard geaccepteerd te krijgen. De volgorde van de opgeslagen informatie is nog niet genormeerd. Buiten dat is het systeem uitermate flexibel, temeer omdat elke chip een eigen nummer heeft. Dit voorkomt dat de aflezer de informatie van de ene chip met die van een andere verwart. De 352 bits van de chip zijn zo’n 100.000 keer opnieuw te beschrijven. Inplaats van enen en nullen kan de gebruiker ook maximaal 44 karakters invoeren. In grotere aantallen aangeschaft kost een label om en nabij een rijksdaalder. De prijs van een afgewerkte en bedrukte kaart komt op een kleine vijf gulden. Het systeem kan onder meer gebruikmaken van een controller met een standaard ingebouwde functionaliteit. Die houdt bijvoorbeeld in de gaten of een product dat het eerste in het magazijn komt, er ook als eerste weer uitgaat. Het apparaat communiceert via een RS-232C kabel met een computer en kan op die manier de bestaande streepjescodes vervangen door RFID-gegevens.

Reageer op dit artikel