nieuws

Chipcard en camera’s in heftruck RXX@

bouwbreed Premium

Heftruckfabrikant Still presenteert haar studiemodel RXX@ voor de heftruck van de toekomst op de vakbeurs Logistica 2000 in de Utrechtse Jaarbeurs. De RXX@ wordt gekenmerkt door multifunctionaliteit, veiligheid en een ergonomische werkhouding van de bestuurder.

Opvallend aan de buitenkant van de RXX@ is de bolle vormgeving, met een cabine die rondom is voorzien van getint glas. De enkelvoudige cilinderhefmast aan de voorkant is afkomstig uit de ruimtevaarttechniek en geeft de chauffeur een beter zicht op de last en zijn route door het magazijn. Wanneer de last het uitzicht nog te veel belemmert, is het ook nog mogelijk de complete cabine vijftig centimeter omhoog te brengen. De RXX@ is voorzien van een uitschuifbaar contragewicht dat, afhankelijk van de last, met een joystickbediening kan worden uitgeschoven. Dit vergroot het capaciteitsbereik van de heftruck en zorgt onder alle omstandigheden en lastgewichten voor een optimale balans en goede grip van de achterwielen. Door toepassing van het uitschuifbaar contragewicht kon de wielbasis worden verkleind en is de RXX@ met ingeschoven contragewicht wendbaarder.

Bio-identificatie

De RXX@ is door Still voorzien van een chipcard, die alleen geautoriseerde chauffeurs tot de cabine moet toelaten. Voor ditzelfde doel onderzoekt Still voor de verdere ontwikkeling van de RXX@ naast de chipcard ook nog bio-identificaties, zoals controle van de vingerafdruk of de iris. Het besturen van de RXX@ gaat met een ministuur, een soort ‘computer trackball’, die in de armleuning van de stoel zit en met één hand kan worden bediend. Wanneer het rijpedaal wordt ingedrukt, deactiveert dit de veiligheidsrem, die in stilstand verhindert dat de truck zich uit zichzelf in beweging zet. Een lcd-scherm op het dashboard toont de chauffeur beelden naar keuze van drie achterwaarts gerichte camera’s. Daardoor heeft de chauffeur in zijn vaste werkhouding een compleet beeld van zijn directe omgeving. De camera’s dienen ook als begeleiding bij het aanpikken van een aanhanger. Dit kan de bestuurder doen vanuit zijn stoel met behulp van de automatisch uitschuifbare aanhangerpin.

Toekomstproject

Vooralsnog introduceert Still de RXX@ alleen als toekomstproject. De ervaringen met het werkende model zullen echter wel worden aangewend om bepaalde veelbelovende ideeën en technieken te testen op bestaande serieproducties. Dit zal volgens Still vooral gebeuren wanneer dit tot een grotere productiviteit, een langere economische levensduur of meer veiligheid en comfort leidt op de huidige heftrucks.

Meer materieelnieuws op pagina 11.

Reageer op dit artikel