nieuws

Wonen als een amfibie

bouwbreed Premium

De natuur is bewoonbaar, de krampachtige scheiding tussen landschap en stad moet overboord worden gezet. Met dat idee als leidraad presenteert de stichting Amfibisch Wonen in Kinderdijk enkele uitgewerkte ideeën voor ‘wonen met het water’.

“Kijk, als het water hoog genoeg is, gaan de huizen drijven,” zegt Caroline Wolf, die de rondleiding verzorgt door het Wisboomgemaal in Kinderdijk. “Als je geen leuke buren hebt, vaar je weg met je huis, op zoek naar nieuwe.” Ze zet de maquette van een polder bij Rotterdam- IJsselmonde onder water en inderdaad, de houten miniatuurhuisjes gaan drijven. Huizen kunnen over de Maas worden aangevoerd. Een kraan hijst ze de dijk over in het waterrijke polderland, waar de eigenaren een plek kunnen zoeken op drie locaties. Door nieuwe verbindingen van bestaande waterwegen ontstaan meer doorvaartmogelijkheden. De politiek in de Rotterdamse deelgemeente heeft wel interesse voor het plan. Ondanks het feit dat er haken en ogen aan zitten: waar gaat een amfibische bewoner zich bijvoorbeeld inschrijven als inwoner? Het plan voor IJsselmonde komt voort uit de prijsvraag amfibisch wonen. Van 150 ontwerpen en oplossingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening voor amfibische locaties zijn er drie door professionele implementatieteams verder ontwikkeld. Bodemgesteldheid, waterhuishouding, natuurwaarden, ruimtelijke ordeningsplannen en interesse van marktpartijen werden in kaart gebracht. Amfibisch Wonen pleit voor loslaten van de “dwangmatige beheersing” van water en voor het toelaten van weersinvloeden, getijden en seizoenen in de woonomgeving. Behalve voor de locatie bij IJsselmonde zijn concrete oplossingen uitgewerkt voor polders bij Barendrecht en Gouda. In Gouda gaat het om levensloop-, lifestyle- en locatie-aanpasbare units van elk veertig vierkante meter, die eenvoudig zijn te koppelen en om te bouwen. Het kan ook heel anders: een Japans ontwerpteam bedacht een enorme plaat met drijfkracht, waarop een complete wijk van vederlicht geconstrueerde huisjes kan worden gebouwd.

De – bescheiden – tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 28 oktober. Meer informatie is ook te vinden op www.amfibisch-wonen.nl

Reageer op dit artikel