nieuws

Winkelier blijft weg uit organisch winkelcentrum

bouwbreed

Samenhang van de delen in één functioneel geheel. Zo staat het begrip ‘organisch’ in het woordenboek omschreven. Onbedoeld geven de affiches ‘Te huur’ die indruk. Ze zijn raam aan raam geplakt in het nieuwe woon-en winkelcentrum van architectenbureau Alberts & Van Huut in het Achterhoekse dorp Zeddam. Het winkelgedeelte kampt al enkele maanden met massale leegstand. Eigenaar bedrijfspensioenfonds Relan maakt zich nog niet al te sappel, bewoners van de bovengelegen appartementen hebben er zo hun eigen gedachten over. “Ze hebben niet goed nagedacht over dit plan.”

Je zou niet zeggen dat er weinig leven zit in het woon- en winkelcomplex. Op het eerste gezicht lijkt de vormgeving juist heel levendig. De schots en scheve bouw geeft de bebouwing iets speels, de gevels zijn uitgedost in vrolijke kleuren, onderbroken door scherpe voeglijnen. Elk bouwvolume heeft zijn eigen identiteit, maar vertoont tegelijkertijd samenhang. Het beeld roept associaties op met het ontwerp van de Gasunie en de ING-bank. De gevels, met op de eerste verdieping de ruime appartementen en op de begane grond de veel kleinere winkelunits, zijn in een ring rondom het plein gesitueerd. Daarvan is de inrichting nog niet klaar. Alleen supermarkt Coöp heeft een winkelruimte betrokken. Mensen lopen er in en uit. Verder is het plein verlaten. De overige winkelunits ogen donker en zijn ruw afgewerkt. Kabels hangen uit de muren. Vijfhonderd vierkante meter winkelruimte staat leeg, ofschoon reeds in mei de units bouwkundig werden opgeleverd. De supermarkt heeft het grootste vloeroppervlak: 1200 vierkante meter.

Vraagtekens

Waarom laten andere kandidaten zich niet lokken? De eigenaar van de winkelpandjes, de ondernemersvereniging en enkele bewoners noemen diverse oorzaken. De ligging van het Gerrit Varwerkplein komt steeds terug in de gesprekken. “Bij de stedenbouwkundige invulling kun je vraagtekens zetten”, vindt voorzitter C. Salemink van de plaatselijke ondernemersvereniging. “Het winkelcentrum had dichter bij de hoofdweg van Zeddam moeten liggen. De nieuwbouw zit verstopt achter bestaande bebouwing.” Hoofd vastgoed A. Dunlop van eigenaar Relan erkent dat de situering niet ideaal is, maar hij benadrukt dat de hoofdweg binnenkort wordt afgesloten. Om Zeddam komt te zijner tijd een ringweg. Het winkelcentrum staat enigszins noodgedwongen op een gebied dat moest worden gesaneerd. Die operatie kostte tientallen miljoenen guldens. Wat Dunlop betreft is de leegstand te wijten aan iets anders. “De bouw van het nabijgelegen dorpshuis liet lang op zich wachten. Dat hangt samen met de ontwikkeling van het winkelcentrum. Bovendien zou de inrichting van het plein al eerder gebeuren. We hebben best een probleem, maar ik lig er nog niet wakker van”, relativeert Dunlop. Hij wijst erop dat de 36 appartementen allang zijn verhuurd. Volgens hem ligt het accent niet op de winkelruimte die nu leegstaat. De supermarkt is de belangrijkste trekker. “We hebben marktonderzoek gedaan en er is zeker behoefte aan een winkelcentrum in Zeddam. Waar het probleem dan wel ligt? Misschien zijn de winkelunits van elk 70 vierkante meter te klein. We overwegen de units te koppelen, maar we zijn er nog niet uit hoe we dat bouwkundig oplossen.”

Marktonderzoek

Bewoner J. van Beek heeft echter sterk de indruk dat er geen goed marktonderzoek heeft plaatsgevonden. “De winkelunits hebben geen enkele regionale uitstraling, daarvoor zijn ze te klein De projectontwikkelaar is daar verantwoordelijk voor.” Over het ontwerp van Alberts & Van Huut heeft niemand te klagen. “Het ziet er mooi uit. Apart, zonder meer”, vindt hij. Zonder enige schroom laat Sonja Wentzel haar nieuwe appartement zien. De ruimte is met 110 vierkante meter vloeroppervlak riant te noemen. Over het wonen geen klagen. “Het is geen ABC-huis. Bij mijn buren is de indeling weer heel anders”, laat ze glimlachend weten. Wanneer het gesprek komt op de leegstand van de winkels, fronst ze echter haar wenkbrauwen. “De negatieve aandacht in de pers heeft het winkelcentrum geen goed gedaan. Daarnaast heeft het gewoon lang geduurd voordat het dorpshuis en de bestrating klaar waren. Verder is hier niets mis mee. Het complex ziet er vreselijk leuk uit! Een beetje Anton Pieck- achtig. Het zou vreselijk jammer zijn als de leegstand blijft. Maar her en der worden nog oude panden in de omgeving afgebroken, waardoor het plein meer in het zicht komt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels