nieuws

Windpark bij Egmond misschien ver in zee

bouwbreed Premium

Het ministerie van Economische Zaken laat opnieuw de waterdiepte onderzoeken voor een windmolenpark in zee. Het voorstel voor een park op 23 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee van projectontwikkelaar E- Connection uit Bunnik heeft het Rijk aan het twijfelen gebracht.

Minister Jorritsma heeft prof. Verbruggen van de Vrije Universiteit Amsterdam gevraagd opnieuw te studeren op de waterdiepte voor een windmolenpark in zee. De commissie onder voorzitterschap van Verbruggen brengt eind oktober verslag uit. Het Rijk is er tot nu toe vanuit gegaan dat op grond van technisch-economische overwegingen en een inschatting van de risico’s een proefwindpark op een waterdiepte van 15 tot 20 meter de eerste stap moet zijn op weg naar grootschalige windenergie offshore. E-Connection heeft concrete plannen om windmolens direct op 20 meter diepte te plaatsen. Daarvoor heeft de ontwikkelaar twee startnotities ingediend bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. “Het is uniek in de wereld om een windmolenpark ver in zee te bouwen”, verklaart woordvoerder Wester van het ministerie van Economische Zaken. “Alle consortia hebben tot nu toe volgehouden dat eerst de ervaring van een proefpark vlakbij de kust nodig is om later grootschalig ver in zee te bouwen. Eén partij probeert ons nu van het tegendeel te overtuigen. Het is de vraag hoe reëel die voorstellen zijn en hoe nodig het proefpark dan nog is. Het is de taak van de commissie om dat uit te zoeken.”

Reageer op dit artikel