nieuws

Vochtschade bedreigt moderne dakconstructie

bouwbreed Premium

Dakconstructies uit meerdere lagen vergroten de kans op vochtschade. Prof.dr. H. Gamerith van de Technische Universiteit in het Oostenrijkse Graz ziet twee oplossingen voor dit probleem: een dikke dampremmende laag aan de warme binnenkant van de dakconstructie, en het damp-open maken van de buitenste laag.

Dat laatste vereist een iets minder dikke dampremmende laag en een luchtspouw. Is het niet goed uitgevoerd, dan kan condens uit de buitenlucht binnendringen en de isolatie natmaken. Prof.dr.-ing. K. Liersch van de Technische Universiteit in het Duitse Cottbus gaat een stap verder. Hij beveelt een damp-open dak aan en een volledige isolatie tussen de sporen. Een luchtspouw in de dakconstructie is volgens hem minder geschikt. Wil een nieuwbouwwoning aan de vereiste Rc-waarde kunnen voldoen, dan vergt dat ruim 200 millimeter isolatiemateriaal. Onderdakfolie met een æd-waarde van 0,02 m (de ‘d’ staat voor ‘diffusieweerstand) maakt de dampremmer aan de binnenzijde overbodig omdat er geen condens ontstaat. Wel moet er aan de binnenzijde een luchtremmende laag komen die tocht en dus warmteverlies voorkomt. Daken kunnen in de visie van Liersch ook zonder verduurzaamd hout toe. De constructie moet in dat geval bestaan uit een volledige isolatie uit minerale vezels, een damp-open onderdakfolie van æd 0,20 m en een damp- en luchtremmende laag van maximaal æd 2,0 m aan de binnenzijde. Gamerith en Liersch deden hun aanbevelingen op een bijeenkomst van Klöber, een fabrikant van dak- en gevelbenodigdheden in het Duitse Ennepetal. Het bedrijf levert drie varianten van de onderdakfolie Permo die in Nederland is gecertificeerd en toegelaten. De eerste en de tweede bestaan uit drie lagen materiaal; de derde uit vier.

Reageer op dit artikel