nieuws

Terloopse architectuur

bouwbreed Premium

Ontwerp: Urban Affairs en Joep Mol.

Een verwarmingsradiator als doorvalbeveiliging, bitumen als gevelbekleding. Zulke vondsten in de drie ‘vrijgezellenwoningen’ naar ontwerp van Theo Hauben en Marco Vermeulen van Urban Affairs en van Joep Mol getuigen van een onbevangenheid waarmee het alledaagse tegemoet wordt getreden. Ze hebben geen moeite gedaan om een perfect gedetailleerde reling te maken of om het budget te besteden aan een indrukwekkende gevel. Uit alles spreekt dat ze wars zijn van mooimakerij. De architectuur van deze drie woningen is vernuftig, maar bepaald niet op een fotogenieke manier. Sterker nog, het project is grotendeels onzichtbaar. Vanaf de straat is alleen de kleinste woning van 65 vierkante meter te zien, een opgetilde doos, met op de begane grond carport, ingang en natte cel, op de eerste verdieping keuken en woonkamer en op de tweede verdieping slaapkamer en dakterras. De twee andere woningen, die iets groter zijn, liggen op een binnenterrein en hebben elk een patio. Beide zijn open lofts. In de grootste van de twee, een verbouwing van een bestaande loods, staat een klein torentje, waarin zich op de eerste verdieping achter doorschijnend kunststof de badkamer met toilet bevindt. In de andere woning is een vloer in de ruimte gehangen om plaats te maken voor een hoogslaper. De badkamer is hier een dubbelhoog vertrek met bovenlicht. Geen van beide woningen heeft veel vierkante meters gevel. Van de woning met de hoogslaper bestaat de voorgevel zelfs uit niet meer dan de voordeur. Ook wat binnen is te zien, is buitengewoon eenvoudig. Demonstratieve vormgeving is afwezig. Subtiliteiten beperken zich tot bijvoorbeeld de lijnen van de bankirai vlonder in de patio die doorlopen in de met dezelfde planken bekleedde schuur. De architecten hebben duidelijk hun best gedaan om niet alles zo mooi mogelijk te maken, althans volgens de gangbare normen van wat mooi is. De schoonheid die het heeft is daardoor op een mooie manier terloops.

Reageer op dit artikel