nieuws

‘Subsidie voor verbetering toegankelijkheid café en disco’

bouwbreed

Uitbaters van discotheken en café’s moeten subsidie van de gemeente krijgen als ze hun horecagelegenheid beter toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers. Dat idee heeft het Groningse PvdA-raadslid M. van Dijken geopperd.

Onlangs klaagde Jopla, de organisatie voor gehandicapte jongeren, over de slechte toegankelijkheid van etablissementen en toiletten voor gehandicapte jongeren. Juist deze week kwam aan het licht dat de entree van het Groningse jongerencentrum Simplon sinds een verbouwing drie jaar geleden niet meer toegankelijk blijkt te zijn voor gehandicapten. Dit tot grote schrik van de medewerkers van het jongerencentrum. Het centrum beschikt wel over een goed geoutilleerd toilet voor gehandicapten. Doordat rolstoelers nu simpelweg het pand niet in kunnen, hoeft het toilet ook nooit te worden schoongemaakt. Een nieuwe verbouwing zal hier binnenkort verandering in brengen.

Weerstand

Overigens bestaat in de gemeenteraad nogal wat weerstand tegen een subsidieregeling voor de toegankelijkheid van etablissementen, die raadslid Van Dijken heeft voorgesteld. Zo kunnen Groen- Links en de SP het niet verkroppen dat commerciële bedrijven subsidies opstrijken voor voorzieningen die eigenlijk vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Van Dijken moest zelf ook wel toegeven het een vreemd idee te vinden dat een horecatycoon als S. Kooistra, met een ‘imperium’ van 65 horecagelegenheden, subsidie zou krijgen voor de verbouwing van een toilet. Het raadslid vroeg zich vervolgens af hoe gehandicapte jongeren de slecht toegankelijke horecagelegenheden dan wel kunnen bereiken.

Reageer op dit artikel