nieuws

Stimulans voor constructies

bouwbreed Premium

De productie van staalconstructies én betonconstructies in één werkplaats kan een geweldige stimulans zijn voor de verdere ontwikkeling van staalbetonconstructies. Dat zegt prof.ir. F. van Herwijnen van de TU Eindhoven op de Staalbouwdag 2000.

Staalproducten vormen een essentieel onderdeel van composietconstructies. Hierbij worden één of meer verschillende materialen in één constructiesysteem toegepast. Staal wordt daarbij – vanwege zijn hoge treksterkte – vooral ingezet voor op trek belaste onderdelen. Bij composietconstructies worden de materialen daar gebruikt waar de specifiele eigenschappen het beste tot hun recht komen. Volgens Van Herwijnen zijn composietconstructies daarom efficiënt en logisch. Hij vindt bovendien dat de toepassing van deze constructies moet worden gestimuleerd. Daartoe moet het mono-materialistisch denken tijdens de opleiding voor constructief ontwerpers en bij productiebedrijven worden voorkomen.

Grote vlucht

Staal heeft een grote vlucht genomen. Vergeleken met steen, hout, en zelfs beton, is staal een modern constructiemateriaal. Pas in de middeleeuwen lukte het in Europa uit ijzererts vloeibaar ruwijzer te maken. Een deel werd als gietijzer in zandvormen gegoten; het andere deel werd in vaste vorm gefrist tot smeedijzer of welijzer. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw is de staalbereiding op grote schaal begonnen, uitgaande van gesmolten ruwijzer en schroot. Niet alleen het aantal staalsoorten was bijzonder groot, ook het aantal verschijningsvormen. Rond 1900 was het assortiment aan staalproducten nog beperkt tot staalplaat, stafstaal en walsprofielen met L-, U- ,I- en T- doorsneden. Nu is dat assortiment ‘eindeloos’.

Profielstaal

Van oudsher worden staalplaten in de bouw ruim en in verschillende vormen toegepast: vlak, gevouwen, gegolfd en gezet. Voor stalen draagconstructies van gebouwen wordt voornamelijk profielstaal gebruikt. Eén van de succesvolle introducties is die van de breedflensbalken door de Amerikaan Grey: profielen die na bijna honderd jaar nog steeds worden gebruikt. Daarnaast zijn buisprofielen met ronde, vierkante of rechthoekige doorsnede ideale producten voor kolommen en vakwerkconstructies. Samengestelde en gewalste geïntegreerde liggers, verkrijgbaar sinds de jaren tachtig, beantwoorden aan de vraag uit de markt naar vloeren met een vrijwel vlakke onderzijde. Het moderne gietstaal heeft, volgens Van Herwijnen ten onrechte, het imago arbeidsintensief, ambachtelijk en dus duur te zijn. Het is vooral aan Engelse constructeurs te danken dat gietstukken voor complete constructie-elementen of knooppunten in draagconstructies van gebouwen in beeld zijn gekomen. Ook in Nederland komt de toepassing van gegoten knooppunten schoorvoetend op gang. De knopen zijn het alternatief voor traditioneel gelaste verbindingen.

Reageer op dit artikel