nieuws

Project ‘Koop en klus’ moet wijk in Stadskanaal leefbaar houden

bouwbreed Premium

In Stadskanaal gaat medio volgend jaar het experiment ‘Koop en klus’ van start. Twintig huurders in de Parkwijk kunnen daarbij hun vrijstaande woningen zelf opknappen en daarna relatief voordelig kopen.

Het doel van het project is de huidige bewoners aan de Parkwijk te binden, zelfwerkzaamheid te bevorderen en de leegloop van de volksbuurt tegen te gaan. ‘Koop en klus’ is een initiatief van projectgroep Parkwijk, een samenwerkingsverband van de Stichting Woningbouw Stadskanaal (SWS), de gemeente Stadskanaal en KAW Architecten in Groningen. Volgens woordvoerder M. Tankink van de projectgroep Parkwijk is het experiment in Stadskanaal het eerste project op dit gebied dat daadwerkelijk ten uitvoer komt. Diverse gemeenten overwegen een dergelijke aanpak. “Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik denk dat we dergelijke constructies in de toekomst vaker gaan zien”, zegt Tankink. “Normaliter doet de corporatie het groot onderhoud zelf, maar dat is uiteindelijk veel duurder. Bovendien blijkt de klusbereidheid in de Parkwijk erg groot.” Bij dat klussen moet gedacht worden aan schilderwerk en kozijnonderhoud, maar ook aan het repareren van daken, het aanbrengen van isolatie en dubbel glas en het leggen van vloeren. Van tevoren worden, afhankelijk van de staat van de woningen, met de kopers heldere afspraken gemaakt over wat precies moet gebeuren. Komt de bewoner die afspraken niet na dan gaat dat extra geld kosten, omdat in dat geval de aannemer van de corporatie alsnog in actie moet komen. Volgens Tankink is het niet voor niets dat juist de oude arbeiderswoningen in de Parkwijk zijn uitgekozen voor het experiment. “Die specifieke huizen ademen een soort dorpse sfeer uit, die we graag voor de Parkwijk willen behouden. Dat kan het beste door de huidige bewoners te betrekken bij de opknapbeurt.”

Reageer op dit artikel