nieuws

Polyplaatvloer bestaat voor groot deel uit tempex

bouwbreed Premium

Na het succes van de lichtgewicht vloeren met kunststof bollen is er met lichtgewicht polyplaatvloeren een vergelijkbaar product op de markt. De eerste grootschalige toepassing met 25.000 vierkante meter is in het kantoorgebouw ‘Oval Tower’, dat in Amsterdam in aanbouw is.

De polyplaatvloer is ontwikkeld door Omnia uit Coevorden. De geprefabriceerde vloerdelen bestaan voor een groot gedeelte uit tempex, dat op een ondervloer is bevestigd. In het piepschuim zijn balkvormige sparingen aangebracht die samen met een druklaag in het werk worden afgestort. De vloeren worden in de fabriek in Coevorden met wapening en al geprefabriceerd en naar het werk vervoerd. Omnia-woordvoerder Sieben laat weten dat de lichtgewicht vloer in krap driekwart jaar is ontwikkeld. Het succes van de BubbleDeck-vloer is mede de aanleiding geweest. Als voordeel stond de ontwikkelaars een aanzienlijke gewichtsbesparing voor ogen. Met de tempex-elementen wordt een gewichtsbesparing bereikt van ruim dertig procent ten opzichte van monolietvloeren. Dat scheelt in de zwaarte van de fundering. Bovendien is de vloer dun, waardoor de verdiepingshoogte laag blijft. Dat betekent dat op een bepaalde hoogte meer verdiepingen zijn te realiseren. De vloer is bovendien zo opgelegd dat kracht overgebracht kan worden. Normale kanaalplaatvloeren mogen dat niet, omdat de opleggingen daar niet geschikt voor zijn. De voordelen van de vloer zijn bij de bouw van de Oval Tower duidelijk geworden. Het gebouw is 95 meter hoog. Een combinatie van Ballast Nedam Utiliteitsbouw en BAM Bouw legt met een kraan vloerdelen met een lengte van 8.10 meter. Per verdieping gaat het om ongeveer 900 vierkante meter polyplaatvloer. Een totale verdieping met vloer, kolommen en constuctieve borstwering vergt slechts een week.

Reageer op dit artikel