nieuws

Ontwerp met ronde hoeken uitdaging voor aannemer

bouwbreed Premium

De bouw van het nieuwe onderzoekscentrum van het NMR in Utrecht betekende voor de aannemer een regelrechte uitdaging. Hij stond voor de opgave bouwkundige oplossingen te verzinnen voor niet-alledaagse constructies.

Zo herbergt het gebouw twee betonnen testruimten voor scheikundig onderzoek. Verder moesten speciale voorzieningen worden getroffen om trillingen te voorkomen en magnetische straling niet te verstoren. Ook ronde overgangen in beton maakten de bouw tot een bijzonder project. In opdracht van de Universiteit Utrecht bouwt Nelissen Van Egteren op het terrein van de universiteit het NMR-onderzoekscentrum. Inmiddels is het hoogste punt bereikt. NMR staat voor Neuron Magnetic Resonance. Dit is een scheikundige onderzoekstechniek, waarbij met behulp van magnetische straling de molecuulstructuur van menselijke eiwitten wordt onderzocht. In verband met de straling en geavanceerde apparatuur waren speciale eisen opgesteld. Het gebouw telt twee verdiepingen met een bruto vloeroppervlak van 2300 vierkante meter.

Wapening

De twee testruimten worden omgeven door een betonnen schil. Th. Schaap, projectleider van Nelissen Van Egteren: “De onderzoeken vereisen dat het magnetisch veld in de onderzoeksruimten constant is. De wapening in de betonnen vloeren, wanden en plafonds heeft daarom een exacte maatvoering om de magnetische straling niet te beïnvloeden. Er mogen zich geen metalen bronnen bevinden in de testruimten en de vloeren waarop de testapparatuur komt te staan moeten trillingsvrij zijn.” Om de testruimten trillingsvrij te krijgen zijn de betonnen vloeren van vijftig centimeter dik rondom twee centimeter los van het omliggende gebouw gemaakt. Bovendien komt er geen lift in het gebouw ter voorkoming van trillingen. Als alternatief is een hellingbaan aangebracht. De keuze van architectenbureau UN Studio Van Berkel om de aansluiting van wanden op plafonds kwartrond te maken, stelde de bouwer voor problemen. Schaap: “We hadden het plan de ronde overgangen in één keer met de wanden met behulp van zelfdichtend beton te storten. Dat bleek niet haalbaar, omdat het zelfdichtend beton niet het beoogde resultaat van schoon beton haalde. Hierdoor zagen we ons genoodzaakt traditioneel te storten, met het risico van lelijke aansluitnaden.”

Bekistingen

Veel aandacht werd besteed aan het betontimmerwerk. Een bekisting voor een binnenspouwblad van twintig centimeter en een buitenspouwblad van dertig centimeter die, met verschillende stralen, kwartrond overgaan in het dak, vergt behoorlijk wat vakkennis. De ruwbouw was voor negentig procent ook de afbouw. Slechts op enkele plaatsen komt een verlaagd plafond en de vloeren krijgen een laklaag of linoleum als afwerking. Voor de rest komt het beton in het zicht. Nu het betonnen casco is voltooid, kunnen de glazen gevels worden geplaatst. De betonnen rondingen, glasgevels, gestuukte gevels en blauwe beplating bepalen het aanzien van het onderzoekscentrum. De oplevering is gepland op 22 december. Beton en glas domineren het nieuwe gebouw van het NMR.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Universiteit Utrecht

Architect: UN Studio Van Berkel, Amsterdam

Hoofdaannemer: Nelissen Van Egteren, Hoofddorp

Reageer op dit artikel