nieuws

Onderzoek naar legionellabestrijding

bouwbreed Premium

Het keuringsinstituut Kiwa onderzoekt in opdracht van minister Pronk (VROM) alternatieve methoden om de legionellabacterie te bestrijden. Op dit moment gebeurt dat voornamelijk door leidingen door te spoelen met water van minimaal 60 graden in combinatie met chemicaliën.

Het onderzoek van het Kiwa moet de effectiviteit uitwijzen van andere methoden als koper- en zilverionisatie, chloordoseringen, uv- filters of speciale filters. Het onderzoek is naar verwachting volgende maand af, aldus een woordvoerster van VROM. Een richtlijn van Pronk verplicht de eigenaren van alle ongeveer 600.000 waterleidingsinstallaties in Nederland om binnen een jaar een risicoanalyse te maken en maatregelen te nemen. De kosten komen voor rekening van de eigenaren van de installaties, zoals camping- en saunaeigenaren. Ziekenhuizen moeten de nieuwe richtlijn binnen een half jaar uitvoeren. Volgens MKB Nederland en de Nederlandse Sauna Vereniging is de huidige spoelmethode slecht voor het milieu en in de praktijk moeilijk toepasbaar. Dat komt doordat er altijd gedeelten in leidingenstelsels kunnen zijn waar legionellahaarden blijven bestaan. Bovendien kan tussen de spoelingen alsnog legionellagroei plaatsvinden.

Reageer op dit artikel