nieuws

‘Natuursteen’ krijgt zware cao-gesprekken

bouwbreed Premium

De natuursteensector kan net als de bouw zware cao-onderhandelingen tegemoet zien. Dat is het gevolg van de aanstaande opheffing van het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf. FNV Bouw heeft het schap laten springen.

Het boterde al lang niet in het bestuur van het schap. Sinds enkele jaren werkte het samen in de federatie van bedrijfschappen in de afbouw- en afwerksector. Die federatie is ontstaan door de beweging binnen de overheid die grote vraagtekens zet bij deze publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties. Het aantal zou volgens de politiek drastisch terug moeten. In ieder geval zouden kleintjes als dat van de natuursteensector moeten verdwijnen. Volgens FNV Bouw hebben de werkgeversbestuurders in het schap echter niets anders gedaan dan de zaken traineren. Uiteindelijk hebben zij voorgesteld uit de federatie te stappen en zelfstandig door te gaan. “Dat is geen optie”, aldus sectorbestuurder C. Verhoef van FNV Bouw. “Dat accepteert de overheid niet meer. Ook wij hebben daar geen behoefte aan en zeker niet gezien de manier waarop de werkgevers in het bestuur opereren. Daarom hebben we de SER gevraagd het schap per 1 januari op te heffen.” Dit betekent dat er wel iets anders in de plaats moet komen voor een aantal taken zoals de uitvoering van cao-afspraken over onder meer vakopleidingen arbeidsomstandigheden. FNV Bouw ziet wel wat in een cao-fonds, maar de werkgevers weigeren mee te werken. “Dat kan nog leuk worden als eind dit jaar de onderhandelingen beginnen over een nieuwe cao in het natuursteenbedrijf. We kunnen wel afspraken maken, maar wie gaat die uitvoeren?”, vraagt Verhoef zich af. Bij het Bedrijfschap Natuursteenbedrijf werken acht mensen. Als geen alternatieve organisatie in het leven wordt geroepen, staan die per 1 januari op straat.

Reageer op dit artikel