nieuws

Justitie vervolgt bouwinspecteurs

bouwbreed Premium

Twee voormalige medewerkers van de afdeling bouw- en woningtoezicht van de Dienst Binnenstad van de gemeente Amsterdam worden vervolgd voor het aannemen van tienduizend gulden.

Het Openbaar Ministerie heeft dit bevestigd. De inspecteurs zouden dat geld hebben gekregen voor de bemiddeling bij een onroerendgoedtransactie. Bovendien verzorgden zij de tekeningen voor de verbouwing van hetzelfde object. Een woordvoerster van de Dienst Binnenstad wil geen details geven over de aard van het object. Wel laat zij weten, dat er vorig jaar augustus van buiten de organisatie een klacht is ingediend over een bouwinspecteur die geld zou hebben aangenomen. Maar intern onderzoek leverde niets op. Pas langdurig politieonderzoek wees in de richting van de twee medewerkers. Zij hebben intussen vrijwillig ontslag genomen. Bij de Dienst Binnenstad is geschokt gereageerd op de handelwijze van het tweetal. Een paar jaar geleden waren er veel geruchten over corruptie bij bouw- en woningtoezicht. Dat is toen uitvoerig door KPMG onderzocht, zonder dat strafbare feiten aan het licht kwamen. Het was wel aanleiding voor de Dienst Binnenstad om de interne procedures sterk te verbeteren. De aanpak daarvan is nog in uitvoering. De verwachting is dat ongewenst gedrag door ambtenaren daarmee goed kan worden voorkomen. Bij bouw- en woningtoezicht in de binnenstad was nooit eerder sprake van een strafzaak wegens niet geoorloofde diensten aan derden.

Reageer op dit artikel