nieuws

Installatiebedrijf GTI gaat binnenkort samenwerken met energiebedrijven

bouwbreed Premium

Het beursgenoteerde installatiebedrijf GTI uit Bunnik gaat op projectbasis samenwerken met energiebedrijven. Er zijn onderhandelingen met twee Nederlandse ondernemingen en een buitenlandse. Bestuursvoorzitter J. Westerhoud van GTI zegt in een interview met Cobouw dat bedrijven uit de energiesector belangstelling hebben voor zijn onderneming en dat omgekeerd ook GTI zich op de energiemarkt probeert te positioneren.

“GTI volgt al ruim een jaar nauwgezet de ontwikkelingen die in de energiemarkt spelen”, zegt Westerhoud. “Vanwege de aanstaande liberalisering van de energiemarkt komen de energiebedrijven en installatiebedrijven elkaar steeds vaker tegen. Als multidisciplinair technisch dienstverlener heeft GTI veel kennis in huis over de processen van zijn klanten en kan dat goed vertalen naar diensten als energiemanagement.” Energiebedrijven zijn, zo zegt Westerhoud, geïnteresseerd in een “voorwaartse integratie” in de richting van de klant. Zij willen waarde toevoegen aan een “commodity product” als energie. Die wederzijdse interesse in elkaars markt heeft ertoe geleid dat GTI met energiebedrijven praat om op projectmatige basis te kijken naar samenwerking; GTI vanuit het energiemanagement en de energiebedrijven als leveranciers van energie. “Een aantal samenwerkingsverbanden is al in gang gezet. Die zijn dichtbij een afronding”, aldus de GTI-topman, die op dit moment geen nadere details wil geven. De wederzijdse interesse in elkaars markten houdt verband met de vrije energiemarkt die in 2004 ontstaat. De energiebedrijven bereiden zich op die ontwikkeling voor en ook bedrijven als GTI proberen er hun voordeel mee te doen, onder meer in de vorm van het leveren van installaties en het afsluiten van langdurige onderhoudscontracten. Westerhoud: “We hebben veel tijd besteed aan de energiemarkt en zien dat die bedrijven beseffen dat ze iets moeten doen om niet te vervallen tot een verbruiksartikel. Want over enkele jaren kan iedereen goedkoper energie bij bijvoorbeeld Albert Heijn kopen. Wat voor functie vervullen ze dan nog?” Na de meterkast begint het leuke spel pas, meent de bestuursvoorzitter. “Wie de klant heeft, heeft de toekomst. De liberalisering van de energiesector zal de komende jaren veel invloed op onze sector hebben. Wij kennen de processen van de klant, dat geeft ons een grote voorsprong. De energiebedrijven willen verder kijken dan alleen maar het product dat ze leveren – energie – en willen in de richting van de klant, aan wie ze andere diensten of producten kunnen leveren.” Westerhoud wijst op ontwikkelingen in de Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Duitsland en de VS, waar de energiemarkt al vrij is en de energiebedrijven zich met vele andere activiteiten zijn gaan bezighouden. Hij noemt ook als voorbeeld Frankrijk waar het energieconcern Suez een grote installatiedivisie van een gezaghebbend bouwbedrijf overnam. De samenwerking tussen energie- en installatiebedrijven heeft in Nederland nog een zeer pril karakter. Vorig jaar nam Nuon een belang van 35 procent in het installatiebedrijf Kropman.

Op pagina 5: GTI-topman: Kwaliteit groei belangrijker dan kwantiteit.

Wederzijdse belangstelling door vrije energiemarkt

Reageer op dit artikel