nieuws

Hoofdaannemer krijgt rekening voor slavenwerk

bouwbreed Premium

IG Bau verwijt Hochtief op zijn bouwplaatsen slavenarbeid toe te staan. Weliswaar zijn veel andere ondernemers geen haar beter, maar de vakbond wil een voorbeeld stellen.

Achttien Turkse constructiewerkers hebben inmiddels een extra uitbetaling van 4500 gulden ontvangen voor hun verrichtingen ten behoeve van het nieuwe regiokantoor van Hochtief in Frankfurt. Hochtief trekt op aandrang van IG Bau de portemonnee, omdat het concern na een wetswijziging als hoofdaannemer verantwoordelijk is voor alle misstanden op de bouwplaats. De betrokken constructiewerkers staan op de loonlijst van de Turkse firma SDY. Het bedrijf uit Ankara eiste van de werknemers per man tot vierduizend gulden om in Duitsland aan de slag te komen. De krachten werden vervolgens honderd uur per maand meer ingezet dan de 180 die zijn toegestaan. In plaats van het minimumloon (ruim 21 gulden) ontvingen de werknemers een tientje per uur minder. Volgens IG Bau wachten meerdere constructiewerkers al meer dan twee maanden op hun loon. Daardoor waren de Turken niet meer in staat in hun levensonderhoud te voorzien. De werknemers betaalden per persoon vierhonderd gulden huur en waren voor dat bedrag soms wel met acht man ondergebracht in dezelfde kamer. De firma SDY verrichtte werkzaamheden voor BAG uit Mannheim dat op zijn beurt in Frankfurt voor Hochtief werkt. Voor hoofdaannemer Hochtief is de affaire des te meer onverkwikkelijk, omdat Hochtief eerder dit jaar als eerste grote bouwer met de internationale vakbeweging een akkoord heeft gesloten over de sociale omstandigheden op de bouwplaats.

Reageer op dit artikel