nieuws

Hochtief weer van de partij bij luchthaven

bouwbreed

Hochtief is weer in de race voor de bouw en het beheer van Berlijns nieuwe luchthaven. Het Oberlandesgericht in Brandenburg vindt dat het consortium rondom de bouwer uit Essen ten onrechte buitenspel gezet is en eist heropening van de onderhandelingen over het verlenen van de opdracht.

De beide overgebleven concurrenten Hochtief en IVG moeten zich van de rechter inspannen om te voorkomen dat de in 2007 beoogde ingebruikname van de luchthaven vertraging oploopt. Hochtief dacht vorig jaar de opdracht voor de Berlin Brandenburg Airport International al binnen te hebben met de toewijzing door projectmaatschappij Schönefeld (PPS). Na protesten van de Bonner investeringsgroep IVG over voorkennis en merkwaardige dwarsverbanden met het luchthavenbedrijf van Frankfurt, keerde de PPS op haar schreden terug en kwam plotseling het consortium van IVG als overwinnaar uit de bus. Het Oberlandesgericht is van oordeel dat de ingebrachte bezwaren niet voldoende zijn om Hochtief als kandidaat voor het miljardenproject uit te sluiten. Daarom moet Hochtief opnieuw tot de procedure worden toegelaten of de PPS kan van voren af aan beginnen door een geheel nieuwe inschrijving te organiseren. Praktisch gezien geeft de rechter als overweging te onderzoeken of de consortia rond Hochtief en IVG een samenwerkingsvorm kunnen vinden bij de bouw en het beheer van de luchthaven.

Samenwerken

Hochtief heeft tot dusverre regelmatig te kennen gegeven best met de Bonner specialisten in onroerend goed samen te willen werken. IVG daarentegen stelde zich op het standpunt het project toch niet te kunnen mislopen en wees afgelopen jaar iedere samenwerking met Hochtief af. De bouw van de nieuwe luchthaven van Berlijn is een van de grootste infrastructurele projecten die in Europa op stapel staan. Het project behelst de samensmelting van de drie huidige luchthavens van de Duitse hoofdstad tot een hoogwaardig internationaal verkeersknooppunt dat kan functioneren als draaischijf tussen oost en west.

Reageer op dit artikel