nieuws

Generator verandert douche in een Romeins stoombad

bouwbreed Premium

Een echt Romeins stoombad wordt het niet, maar met de benodigdheden van de Duitse leverancier Hoesch wekt elke badkamer toch aardig die indruk.

Vooropgesteld dat de benodigde douchecabine niet meer dan negentig centimeter in het vierkant meet, aan twee of drie zijden is ingebouwd en een over een goed sluitende deur beschikt. De basisinstallatie bestaat uit een stoomgenerator en een bovenafdichting uit acryl. De koepel is doorzichtig en wordt met behulp van meegeleverde profielen op de douchecabine gemonteerd. De acht kilogram zware generator uit roestvast staal moet zo dicht mogelijk bij de cabine worden gemonteerd. Het apparaat zet in tien minuten maximaal vier liter water om in stoom. Dat vergt een vermogen van 3,3 kilowatt. Elke liter is voldoende voor twaalf minuten stoom. Zodra al het water is verbruikt, schakelt de generator zichzelf uit.

Ontkalkt

Afhankelijk van de waterhardheid moet het systeem elke honderd tot tweehonderd uur worden ontkalkt. De toevoerleiding komt op maximaal twintig centimeter boven de douchebak de cabine in. In deze ruimte komt een verdeelwand, waaruit aan beide zijden stoom ontwijkt. De gemiddelde temperatuur beloopt dan zo’n 42 graden Celsius. De generator kost circa 2000 gulden, de koepel ruim 630 gulden. Een compleet systeem inclusief een ‘echte’ stoomcabine vergt zo’n 13.000 gulden.

Reageer op dit artikel