nieuws

Gekleurde zonnecel steekt minder af

bouwbreed Premium

Gekleurde zonnecellen vergroten de toepassing van PV-systemen in de bebouwde omgeving. Daarvan is zonnecelfabrikant Ersol uit het Duitse Erfurt overtuigd.

Panelen met een geel, groen, violet, zwart of zilverkleurig oppervlak steken minder opvallend af tegen daken. De kleur vermindert de energie-opbrengst evenwel met zo’n 20 procent. Donkerblauwe standaardcellen laten het zichtbare zonlichtspectrum beter door. Het bedrijf ontwikkelde met dakpanfabrikant Pfleiderer een dakpan met een ingebouwde standaardzonnecel. Met DLW Metecno stelt Ersol dak- en wandelementen met standaardzonnepanelen samen voor de utiliteit. De eerste generatie zonnecellen meet 10 centimeter in het vierkant en levert onder optimale omstandigheden 1,35 watt. Het rendement bedraagt 13,5 procent. Het bedrijf beproeft momenteel de tweede generatie zonnecellen. Die meet 12,5 centimeter in het vierkant en levert maximaal 2,1 watt. Een installatie voor 1 kilowatt kost 14.800 tot 17.100 gulden. Ersol verwacht dat de prijzen voor een zonne-installatie door de toenemende productie jaarlijks met zo’n 5 procent daalt.

Reageer op dit artikel