nieuws

Elf genomineerden voor de BouwContact Innovatieprijs

bouwbreed Premium

Een vaste nummer bij de tweejaarlijkse vakbeurs BouwContact is de uitreiking van de BouwContact Innovatieprijs. Uit de 23 inzendingen zijn door de jury elf voor de prijs genomineerd. De prijs bestaat uit een glazen Award en uiteraard de spreekwoordelijke eeuwige roem. De winnaar wordt tijdens de opening van BouwContact 2000 op 25 oktober bekend gemaakt. De kanshebbers met hun producten zijn:

Allplan Nederland: D-Board, de digitale schetsrol. Hiermee kan de ontwerper op een meer natuurlijke wijze schetsen op de computer alsof hij op papier schetst. Met de digitale schetsrol wordt de directe digitale relatie gelegd tussen de ontwerpschets en Computer Aided Design (CAD).) Alusta BV: Vent-O-System, een nieuwe kijk op ventileren. Het gaat hier om een ventilatiesysteem waarbij gecontroleerde natuurlijke toevoer via zelfregelende roosters plaatsvindt. De afvoer vindt plaats via mechanische ventilatie. Het bijzondere van het systeem is de automatische regeling tussen toe- en afvoer, die bovendien op de vraag is afgestemd. Architectenbureau Cepezed BV: Ides vloersysteem. Het Ides vloersysteem is het eerste lichtgewicht vloerpakket dat daadwerkelijk aansluit op het bouwen in staal. In een pakkethoogte van 300 millimeter bevinden zich: draagconstructie, akoestische demping, brandweerstand, luchttransport, toegankelijke leidingruimten en afgewerkt plafond. Heering Kunststof Profielen BV: Keralit gevelpanelen. Een milieuvriendelijk, onderhoudsvrij en duurzaam kunststofpaneel, geschikt voor montage op gevels, dakranden, borstweringen en dakkapellen in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Bouwbedrijf Jongen BV: A+ Woningconcept. De gemonteerde A+ woning is een volledig nieuw bouwconcept. Door de volledige prefabricage wordt een positieve bijdrage aan de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats en aan het milieu geleverd. Tevens wordt de keuzevrijheid van bewoners vergroot, zowel bij nieuwbouw als bij aanpassing van de woning. Plato Holland Production BV: Plato hout. Een duurzaam product, verkregen door het veredelen van hout volgens een nieuw procédé, te weten verhitten in water onder druk, drogen en verhitten in droge toestand. Omdat er in het proces geen (toxische) chemicaliën worden gebruikt, is er sprake van een milieuvriendelijk, schoon en duurzaam product met een hoge dimensiestabiliteit en een lange levensduur. Sicom Diamond Tools: DrillGuide, de Elektronische boorhulp. Een hulpmiddel voor het bepalen van exact geplande doorvoergaten bij kern- en doorvoerboringen. Het grondprincipe bestaat uit de ontvanger (tevens metaaldetector) die met een hoge precisie over een magnetisch veld van de zender gaat en met hulp van lichtpijlen exact op de zender afgericht wordt. Technische Universiteit Eindhoven: nieuwe funderingswijze. Een nieuwe funderingswijze (zowel fundering op palen als strokenfundering) met als belangrijkste voordelen: nauwkeurige maatvoering, vereenvoudiging van de bouworganisatie, één stort, opheffen van alle koudebruggen, reductie van de bouwkosten en verbeterde arbeidsomstandigheden. Waterblock BV: Waterbarrier. Binnen een kort tijdsbestek vormt de waterbarrier een tijdelijke waterkering, die vanwege het geringe gewicht geen bedreiging vormt voor de ondergrond. Door het gebruik van profielen – die reeds in omloop zijn – vergt de waterbarrier geen hoge investering. Bestaande profielen worden dus multifunctioneel ingezet. Verder vergt het systeem geen grote opslagruimte gedurende de periode dat er geen dreiging is van wassend water. Wentzel BV: Treppendach. Het Quick Step Systeemdak van Rheinzink is een volledig nieuw, gepatenteerd daksysteem, speciaal voor metalen daken. De Rheinzink prefabelementen, in de kwaliteit Nature Grey, kunnen gemakkelijk en snel gemonteerd worden. Unieke kwaliteiten zijn de maatnauwkeurige profielen en de daarop afgestemde bevestigingssystemen. Wirsbo: HSB vloerverwarming. Wirsbo Golvwärme 17 is een vloerverwarmingssysteem, ontwikkeld voor de houtskeletbouw. De houtvezelplaten waarin de leidingtrajecten zijn uitgefreesd, kunnen gebruikt worden als vloerbasis, waarop onmiddellijk de gewenste vloerbedekking wordt aangebracht. Het systeem kan ook worden toegepast in normale woningen met houten draagstructuur, voor de verdiepingen. Het gebruik van de systeemplaten als draagvloer lijdt tot zeer lichte constructies. De innovaties zijn allemaal op de beursvloer te bezichtigen in paviljoen Z 313.

Reageer op dit artikel