nieuws

Derde Wereld lift voor carrièremakers

bouwbreed Premium

Jasper Nillesen (23) en Ewout Voors (23) liepen samen met drie andere studenten civiele techniek van de TU Delft stage in het Keniaanse natuurgebied Tsavo East National Park. In deze krant deden ze in april en mei verslag van hun ervaringen. Wakkerde het Afrikaanse avontuur achteraf gezien hun idealisme aan of geeft werkervaring in een derdewereldland vooral carrièreperspectief?

Wat Nillesen en Voors betreft, stond idealisme allerminst voorop toen ze in het voorjaar naar Afrika vertrokken om stage te lopen. Hemelbestormersneigingen kwamen geen moment in hen naar boven. Voorbereiding op een internationale carrière stond hen als enige voor ogen. Schuchter, alsof ze het liever niet aan de grote klok hangen, geven de aankomende civiel-ingenieurs desondanks toe dat werken in een ontwikkelingsland hen voldoening schonk. “Dankbaar werk”, mompelt Voors. Nellisen: “De mensen daar spraken me best wel aan.” Om de indruk van sentiment terstond in de kiem te smoren, laten ze er eensgezind op volgen: “Oké, mensen helpen is soms leuk, maar we moeten er zelf wel beter van worden. Je doet het ergens voor. Meer ervaring, meer geld of desnoods meer liefde. In dit geval was het duidelijk een win- winsituatie. De Kenianen werden er beter van en wij ook.” Het Keniaanse natuurpark kampt met problemen in de waterhuishouding. Door ontbossing dreigen grote gebieden te verdrogen. Een ernstig gevaar voor olifanten, neushoorns en mensen. Het in kaart brengen van de moeilijkheden en aandragen van oplossingen door de studenten was voor de Kenianen een uitkomst. Het broodnuchtere duo deed er zijn eigen voordeel mee.

Nuttig

“We hebben er op drie punten iets aan gehad”, diagnosticeert Nillesen koeltjes. “Voor wat mijzelf betreft leerde ik vooral veel over werken in een groep. Twee maanden lang waren we 24 uur per dag op elkaar aangewezen. Een tour de force. Daarnaast konden we onze civieltechnische kennis in de praktijk brengen en tenslotte leerden we zelfstandig te werken binnen een cultuur die heel anders is dan in Nederland.” Zijn kompaan Voors beaamt het zwijgend. Het was een nuttige stage. Ze zijn er echter beslist niet door veranderd in luchtfietsers. “Geld staat bij mij niet voorop, hoor”, zegt Voors met een verontschuldigend glimlachje. “Aan de andere kant vind ik de natuur en die beesten eigenlijk ook niet zo belangrijk. De mensen interesseren mij het meest. Structureel werken aan oplossingen voor problemen in een land. Daar ga ik voor.” Gaat hij dus na zijn studie terug naar Kenia? Dat nou ook weer niet. “Ik vind Afrika een interessant continent en ik weet bijna zeker dat ik ooit nog eens terugkeer in Kenia. Misschien als toerist. Maar of ik er zou willen werken, tja dat weet ik nog zo net niet. Het is een land met ‘very big problems’. Ik wil eerst een wereldreis maken, daarna zie ik verder.”

Verliefd

Zijn kompaan zegt verliefd te zijn op Afrika en wil beslist nog eens terug. Zonder dat hij in de verste verte plannen heeft om ontwikkelingswerker te worden. Laat daarover geen misverstand bestaan. “Ik ga zeker weg uit Nederland. In het buitenland zijn nieuwe uitdagingen te vinden. Daarbij hoef ik overigens niet perse naar de zon, als het maar wel een interessante werkomgeving is. Ik wil nieuwe situaties ontdekken en de gelegenheid hebben om mezelf ten volle te ontwikkelen. Daar doe ik het voor.”

‘In het buitenland vind je nieuwe uitdagingen’

Reageer op dit artikel