nieuws

De euro en de bouw

bouwbreed

De bouwfondsen vertonen grote overeenkomsten met de euro. De bouwers doen het goed en de economische vooruitzichten voor de sector laten eveneens niet te wensen over.

Maar de beleggers laten de bouwaandelen nog steeds links liggen. De economie in verscheidene Europese landen, met Nederland voorop, draait als een tierelier, maar met de euro wil het nog steeds niet. Zelfs de gezamenlijke interventie van de centrale banken uit Europa, de VS, Japan en Canda kon daar weinig aan veranderen. Anderzijds viel de reactie van de financiële markten op het Deense nee mee. In vergelijking met donderdag handhaafde de euro zich vrijdag redelijk goed. Het staal- en aluminiumconcern Corus behoorde woensdag nog tot de belangrijkste stijgers op de beurs (2,2 procent), maar schaarde zich zowel donderdag als vrijdag bij de belangrijkste dalers. Onder invloed van de slechte resultaten van de Britse tak dreigt ook het goed renderende Hoogovens in problemen te komen. FNV Bondgenoten luidde vrijdag de noodklok. De bond speculeerde op verlies van werkgelegenheid in IJmuiden en memoreerde nog eens dat de beurskoers de afgelopen maanden met eenderde is gedaald. Omdat NRC Handelsblad dat nieuws donderdag reeds had gemeld, startte de koerstuimeling al op die dag. Opmerkelijk was dat beleggers nauwelijks reageerden op het nieuws dat vrijdag technische dienstverlener GTI de HBG-dochter HCG wil overnemen. Terwijl het afstoten van het bedrijf past in de strategie van de Rijswijkers om in 2001 de rode cijfers om te zetten in zwarte. GTI versterkt met HCG zijn positie als industrieel technisch dienstverlener, maar ook dat gegeven maakte op de beurs weinig indruk. Mogelijk kan het bedrijf zich vastklampen aan een recente, positieve waardering van het onderzoeksbureau Iris, de denktank van Rabobank en Robeco. Die voorspelde een jaarlijkse groei van het winst per aandeel van maar liefst 11 tot 15 procent (tot 2003). Het wachten is op actie van de beleggers. Van keukenproducent Atag blijft op de beurs bijna niets meer over. Opnieuw een week met slecht nieuws: uit een land dat een deel van de Nederlandse bouwsector de afgelopen jaren bijna de nek omdraaide. Duitsland dus. Twee Duitse dochterondernemingen van Atag zijn failliet verklaard.

Reageer op dit artikel