nieuws

Bouwbedrijf als energieleverancier

bouwbreed

Staatssecretaris J.W. Remkes (VROM) heeft de officiële opening verricht van het eerste kantoor van Kanters Bouwbedrijf BV Het gebouw levert met zeven warmtepompen de verwarming en koeling voor eigen gebruik en twee buurpanden.

Meerwaarde geven aan kantoorpanden. Dat was de visie van algemeen directeur H. de Pagter van Kanters Bouwbedrijf BV bij de ontwikkeling van drie kantoorgebouwen op het bedrijventerrein De Compagnie in Barendrecht. Het middelste gebouw heeft Kanters Bouwbedrijf BV onlangs zelf ingebruik genomen. Hoe is de meerwaarde tot stand gekomen? De Pagter: “Mooi, kwalitatief goed en milieubewust bouwen. Rekening houden met het beheer op korte en langere termijn.” Om tot een milieuverantwoorde oplossing voor de verwarming van de kantoorgebouwen te komen, is gekozen voor een systeem met warmtepompen. De Pagter: “In de ruimte tussen de drie gebouwen zijn leidingen aangesloten op twee bronnen, die zich op diepten van respectievelijk tachtig en 67 meter bevinden. In het middelste gebouw zijn de zeven warmtepompen opgesteld waarmee de drie gebouwen met een totaal oppervlak van zevenduizend vierkante meter, van warmte en koeling worden voorzien.” De twee bronnen (aquivers) dienen als opslag voor warm en koud grondwater. In de winter wordt voor verwarming van het relatief warme grondwater gebruik gemaakt. In de zomer werkt het systeem andersom. De meerwaarde van het gebouw is ook hiermee verzekerd, volgens De Pagter: “Door gebruik van vloerverwarming zijn geen radiatoren geplaatst. Dat geeft een groter comfort omdat er minder luchtverplaatsing is. Bovendien hebben de gebouwen geen CO2-uitstoot en dat is met het oog op het milieu een goede zaak.”

Leverancier

Kanters Bouwbedrijf B.V. is als eigenaar en beheerder van de warmtepompen de energieleverancier voor de buren. Met de huurders en kopers van de belendende gebouwen zijn contracten gesloten voor verplichte levering en afname van energie. De aanleg van een warmtepompsysteem is duurder dan een conventioneel systeem. Maar volgens De Pagter zijn de kosten voor energielevering niet hoger dan normaal, omdat de kostprijs is gebaseerd op de bestaande gasprijzen. Elk gebouw heeft zijn eigen meter waarop het energieverbruik eenvoudig is af te lezen. Naast de maatregelen voor duurzame energie is de meerwaarde van het bedrijvenpark tot stand gekomen door het toepassen van het ‘parkmanagement.’ “De Compagnie bevindt zich op een eilandje met één toegang. Dat maakt het eenvoudiger om de bewaking en beveiliging te regelen.” Projectgegevens

Opdrachtgever, ontwikkelaar en hoofdaannemer: Kanters Bouwbedrijf B.V., Barendrecht

Architect: Architectenbureau Van Rooden, Rotterdam

Warmtepompsysteem: Croon, Rotterdam

Reageer op dit artikel