nieuws

Biënnale

bouwbreed Premium

Hoe loopt men op een architectuurtentoonstelling? Bedachtzaam. Trekt iets de aandacht, dan is dertig seconden lang genoeg voor een studieuze blik.

Zo schrijdt men in Venetië van paviljoen naar paviljoen. Tot dat van Nederland. In dat gebouwtje is een zitkuil gemaakt met matrassen, televisies, open haard en boekenkast. Men moet de schoenen uitdoen. En het verbazingwekkende is: men doet dat. Minder esthetiek meer ethiek, is het motto van deze Biënnale. Minder schone schijn, meer actie. En zo sturend kan een ontwerp blijkbaar zijn: een kast met schoenenvakjes, vanaf de stenen stoep drie treedjes omhoog naar de zacht gecapitonneerde zitkuil, et voilà, boodschap begrepen, iedereen de schoenen uit. Een schoolklas rolt gierend over de vloer. Met z’n allen op het matras MTV kijken. Slechts een enkele oudere heer werpt de dertig-secondenblik en draait zich om. Nooit zonder glimlach overigens. Iedereen lacht. Verbazingwekkend: architectuur kan leuk zijn.

Reageer op dit artikel