nieuws

Zoetermeer wacht op start Oosterheem

bouwbreed Premium

Zoetermeer kent momenteel ruim 110.000 inwoners. Binnen 25 jaar moet dat aantal groeien naar 135.000. De gemeente heeft die groeidoelstelling meegenomen in de kerntaken voor de komende jaren.

“Naast de groei in het aantal inwoners willen we 25.000 nieuwe arbeidsplaatsen creëren”, vertelt woordvoerder O. Mellegers van de gemeente Zoetermeer. “Daarnaast moet het tegen die tijd mogelijk zijn om met het openbaar vervoer vanuit alle Randstadsteden binnen een half uur in Zoetermeer te komen. De plannen omtrent Randstadrail moeten daar voor zorgen. Het laatste punt waar we ons op richten is de OZB. Die moet tussen nu en 2005 verdubbelen door een impuls te geven aan de bestaande stad. Er worden in de komende jaren diverse wijken verbeterd, waaronder de wijk Palenstijn, waar de leefkwaliteit te wensen overlaat. Met behulp van nieuwbouw en renovatie willen we daar onder andere de boel flink aanpakken.” Het stadshart van Zoetermeer moet de komende jaren aanzienlijke groter worden. “De overgang tussen het centrumgebied en de omliggende wijken willen we natuurlijker maken, waardoor het centrum vanzelf in omvang toe zal nemen. Seniorenhuisvesting en hoogbouw moet daar voor zorgen. De Prins Willem-Alexanderhal wordt uit het centrum gehaald en verplaatst naar de oostkant van de stad. Verder komt er een nieuw busstation en zullen we de winkels en horeca doortrekken naar de oostkant.” Om tot een flinke groei van het aantal inwoners te komen, moet Zoetermeer veel woningen bouwen. “We leggen nu in Noordhoven de laatste hand aan circa 1500 woningen. Verder moeten we het hebben van Vinex-locatie Oosterheem.” Voorlopig mag de gemeente daar echter niet aan de slag vanwege diverse juridische procedures die bewoners en bedrijven in het bouwgebied zijn gestart. “We willen daar in totaal bijna 10.000 woningen bouwen. Maar wanneer we daar mee kunnen starten is nog erg onzeker. Momenteel wachten we op een uitspraak van de rechter. Vervelend, want de eerste paal had lang geleden al geslagen moeten zijn.”

Reageer op dit artikel