nieuws

Volker Wessels Stevin op zoek naar partners

bouwbreed

Koninklijke Volker Wessels Stevin is druk op zoek naar partners waarmee het bedrijf nog nadrukkelijker aan de weg kan timmeren op het gebied van geïntegreerde contracten. Dit zei bestuursvoorzitter H. Hazewinkel vrijdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

“De onderneming wil zich als een van de marktleiders in Nederland nog nadrukkelijker richten op planontwikkeling en samenwerkingsverbanden met opdrachtgevers, overheden en andere strategische partners. Ook beheer en onderhoud zullen daarbij een belangrijk speerpunt vormen. Deze benadering stimuleert samenwerking met opdrachtgevers op basis van meerjarenprogramma’s”, zei Hazewinkel. Zijn bedrijf is daarom driftig op zoek naar de vorming van allianties met bedrijven in Nederland, West- Europa en Noordwest-Amerika die deze ontwikkeling ook willen stimuleren en bereid zijn daarin te investeren. De KVWS-topman gaf toe al een “balboekje” te hebben, maar wilde niet zeggen met wie hij aan de praat is. “Maar het moeten bedrijven zijn die aansluiten bij de filosofie van ons bedrijf”, zei hij. Als voorbeeld van projecten waaraan hij denkt, noemde hij de bovenbouw van de HSL-Zuid, waar de infraprovider niet alleen bouwt en financiert, maar ook gedurende 25 jaar zorgt voor de beschikbaarheid van het spoor. “Het is een goede stimulans voor de bedrijfstak om op vernieuwingen in te zetten. Ook is er sprake van besparingen door meerjarige projecten”, aldus Hazewinkel. Als voorbeeld noemde hij de zeshonderd onbewaakte spoorwegovergangen die vervangen moet worden door automatische halve overweg bomen. “Daarvan gaan we er de komende jaren veertig tot tachtig per jaar uitvoeren. Dat bespaart door het repeterend effect geld.”

Trots

Met gepaste trots meldde Hazewinkel de nettowinst-verwachting voor dit jaar naar boven bij te stellen van 10 naar 15 procent. Die trots gold vooral het feit dat de groei voor 99,9 procent autonoom is. Het bruto bedrijfsresultaat stijgt naar verwachting zelfs met 20 procent. Door een toenemende belastingdruk met 3,5 procentpunt valt de nettostijging lager uit. Hazewinkel kondigde verder aan de transparantie van de onderneming in 2001 te vergroten door de winst op projecten niet langer na oplevering te nemen, maar naar rato van de voortgang van het werk. Dit zal in 2001 een eenmalig voordeel van 50 miljoen euro (110 miljoen gulden) opleveren.

Op pagina 5: KVWS wél positief in Duitsland.

Reageer op dit artikel