nieuws

Rookmelder makkelijker te testen

bouwbreed

De rookmelder SA90CEC van First Alert in Breda kan op afstand worden getest met een zaklantaarn. Door het testen van moeilijk bereikbare rookmelders makkelijker te maken, wil First Alert de brandveiligheid verbeteren.

Uit onderzoek van Trendbox voor First Alert bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden nooit stilstaat bij de kans op brand en slechts een kwart rookmelders in huis heeft geïnstalleerd. Wanneer er brandmelders zijn geplaatst, raad First Alert wel aan deze wekelijks te testen. De SA90CEC heeft een lichtgevoelige testknop. Het testen geschiedt door met een zaklantaarn op de testknop te schijnen en vervolgens de lantaarn enkele keren snel heen en weer te bewegen. Hierop zal het alarmsignaal gedurende een paar seconden afgaan. Het geluidsniveau daarbij is 85 decibel op drie meter afstand. Volgens First Alert is dit genoeg om slapende mensen te alarmeren in geval van brand. Door het verstikkende effect van de rook zouden zij een lichtere prikkel al snel niet meer opmerken. De rookmelder is speciaal bedoeld voor hoge plafonds (tot maximaal vijf meter hoogte), moeilijk bereikbare plaatsen en woningen van mindervalide gebruikers. Zulke factoren mogen er volgens First Alert niet langer toe leiden dat het testen van een rookmelder niet wekelijks wordt uitgevoerd. Naast de lichtgevoelige testknop is de SA90CEC ook voorzien van een standaard testknop, die met de hand wordt bediend. Dit is gedaan omdat bij plaatsing van de rookmelder op een hellend vlak de lichtgevoelige testknop niet in alle gevallen goed te beschijnen is.

Batterij

De draadloze rookmelder van First Alert is voorzien van een batterij en geeft dertig dagen lang regelmatig een piepsignaal als de batterij leeg raakt. De rookmelder draagt het keurmerk ‘Goedgekeurd door het Keurmerkinstituut’ en wordt geleverd met een garantie van tien jaar. Naast het assortiment aan rookmelders levert First Alert ook andere brandveiligheidsproducten, zoals een koolmonoxidemelder, een gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder, een gasmelder, branddekens en brandladders.

First Alert, Breda, telefoon (076) 5728500.

Reageer op dit artikel