nieuws

Rijksmuseum gaat stevig onder het mes

bouwbreed

Mede om de komst het nieuwe millennium te vieren, laat het Rijk ons culturele visitekaartje het Rijksmuseum in Amsterdam voor bijna een half miljard opknappen. Tijdens de komende Kunstenplanperiode is daar al 235 miljoen gulden voor beschikbaar , mede dank zij de ministeries van Financien en VROM.

Het is voor het eerst sinds 1885 dat het inmiddels wat sleetse museum integraal wordt aangepakt, aldus directeur R. van der Leeuw. Hij wil terug naar de “heldere monumentale architectuur” van architect Cuypers. De “huidige lappendeken van stijlen” moet worden aangepakt. Wie dat allemaal gaan doen en hoe, is nog niet bekend. Het museum zal gedeeltelijk, de al gerestaureerde zuidvleugel, openblijven. Een deel van de collectie zal tijdelijk naar andere musea gaan. Ook Schiphol en het Binnenhof krijgen mogelijk bruiklenen. De operatie gaat tot 2007 duren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels