nieuws

Opleidingscentrum voor gww gereed

bouwbreed

Geratel van metaal op metaal. Takketik… takketik… Een graafmachine rijdt stapvoets achterwaarts een ‘bouwput’ in. “Ho! Hoooo! De brug!” Stemmen schallen door de hal van SBW, Opleider voor de infrastructuur. Het voertuig staat met een schokje stil, rijdt wat millimeters vooruit. Klaar! Geen tijd te verliezen. Alles moet op tijd gereed zijn. Koningin Beatrix komt vandaag, woensdag, het opleidingsinstituut voor de grond-, weg- en waterbouw officieel openen.

De bouwput met de graafmachine horen bij het voorlichtingscentrum van SBW. Als het voertuig uiterst voorzichtig in de ‘zandbak’ manoeuvreert, maar desondanks een loopbrug dreigt te raken, ontstaat er een wat lacherige paniek: straks moet de majesteit nog zelf de bouwput betreden, in plaats van er overheen te kunnen schrijden. Die angst is volkomen ongegrond. De machinist weet precies wat hij doet. Martin Arntz, algemeen directeur van SBW, kijkt er tevreden naar. Hij geloofde geen moment dat het mis zou gaan. SBW, Opleider voor de infrastructuur, verzorgt uiteenlopende opleidingen en cursussen voor de sector grond-, weg- en waterbouw. In Harderwijk zijn hotelfaciliteiten aanwezig waarvan leerlingen en cursisten gebruik kunnen maken. Daarnaast neemt SBW examens af. Vroeger vonden al die activiteiten verspreid over het land plaats. De opleiding tot machinist was in Ede, hijskraanmachinisten kregen les in Amerongen en het hoofdkantoor van SBW lag in Gouda. In januari 1999 veranderde dat. Alle opleidingen en examens gingen fasegewijs over naar Harderwijk, waar op een voormalig kazerneterrein, 30 hectare groot, het Infra Opleidingscentrum SBW werd gevestigd.

Voorlichting

Behalve opleidingen, vindt vanuit hier ook voorlichting plaats aan jong en oud over de beroepsmogelijkheden in de gww. Verder dient het centrum als conferentie- en ontmoetingsplek voor de sector. Als de majesteit het terrein betreedt, is vrijwel alles gebruiksklaar. Alleen het Wegenbouwersmuseum moet nog worden ingericht, maar dat laat niet lang meer op zich wachten. “Deze plek is uniek voor Europa”, zegt Arntz. “Zo’n concentratie van opleidingen voor een bepaalde beroepssector vind je nergens. Er is veel belangstelling om bij ons geschoold te worden. Het aanbod van leerlingen is zelfs zo groot, dat we het ons kunnen veroorloven jongeren die niet honderd procent gemotiveerd zijn, niet toe te laten tot de opleiding.” Infra Opleidingscentrum SBW is het visitekaartje van de grond-, weg- en waterbouw. Niet alleen vanwege de uiteenlopende soorten scholing, maar meer nog omdat hier een volledig beeld wordt gegeven van de beroepsmogelijkheden die de gww biedt. “In de voorlichtingsruimte presenteren we verleden, heden en toekomst van de sector”, zegt Arntz, zijn blik gericht op de graafmachine. “Straks mogen kinderen in zo’n apparaat gaan zitten. Het is nog niet de bedoeling dat ze er ook mee gaan werken, maar ze kunnen wel voelen hoe het is om zo’n machine onder je kont te hebben.” Een complete bouwplaats maakt ook een vast onderdeel uit van het voorlichtingsgebouw. Er staan containers, een bouwkeet en, ondergronds, een schaalmodel van een tunnelboormachine. Arntz wijst naar een glazen plaat naast het schaalmodel. “Hier kun je straks een animatie bekijken van het tunnelboren.”

Praktijktraining

“We richten ons trouwens niet alleen op jongeren. Ook mensen die al in de sector werken en een vervolgopleiding willen volgen, kunnen bij ons terecht. Daarnaast verzorgen we een praktijktraining voor TU- studenten Civiele Techniek. Die verblijven hier twee weken intern zodat ze de werkvloer en verschillende facetten van de sector leren kennen. We hebben hier immers werkelijk alles binnen handbereik.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels