nieuws

Nomura ziet af van koop Millennium Dome

bouwbreed

De Japanse investeringsbank Nomura International heeft afgezien van de aankoop van de omstreden Millennium Dome bij de Londense voorstad Greenwich. De Japanners hadden een kleine 400 miljoen gulden geboden voor de Dome.

Nomura had ambitieuze plannen de attractie te transformeren tot een overdekt recreatiepark. Maar vanwege zwaar tegenvallende bezoekcijfers, twijfels over de locatie en duistere plekken in de boekhouding van de Dome besloten de Japanners de hele deal maar af te blazen.

Dat betekende het zoveelste gezichtsverlies voor de Labourregering. Eerder deze maand nog was er nationale verbijstering toen een zoveelste ‘cash injectie’ (omgerekend 170 miljoen gulden) nodig bleek om de noodlijdende Dome tenminste open te houden. De bouw van de aan educatie en recreatie gewijde teflonkoepel verslond alleen al een ongekende twee miljard gulden. Maar sinds de opening moest daar inmiddels een slordige 700 miljoen gulden worden bijgepompt om zwaar tegenvallende exploitatiekosten te dekken. Het verwachte bezoekerstotaal voor het jaar 2000 is nu voor de derde keer ‘gecorrigeerd’. De aanvankelijke 12 miljoen bezoekers werden er aan het begin van de zomer al 7 miljoen en nu heet het dat er uiteindelijk 4,5 miljoen zullen worden.

Reageer op dit artikel