nieuws

Nieuwe inbouw voor Zuiderkerk in Amsterdam

bouwbreed

De Amsterdamse Zuiderkerk is voor drie miljoen gulden verbouwd. Met een vernieuwd informatiecentrum voor ruimtelijke ordening en wonen wil de gemeente woningzoekenden een nog beter oriëntatiepunt bieden.

De Zuiderkerk is al sinds eind jaren tachtig in gebruik als gemeentelijk informatiecentrum. Indertijd werd gekozen voor een werkplaatsachtige inrichting. Daarvoor werd onder meer origineel steigermateriaal in de kerk geïnstalleerd. Door de plaatsing van een zwaar opgetuigde tussenverdieping raakte het zicht op het imposante middenschip van Hendrick de Keysers creatie uit 1630 zoek. Hans van Heeswijk Architecten kreeg van de gemeente de opdracht te zorgen voor een nieuwe hoogwaardige inbouw. Projectcoördinator F. van Gennip noemt het werk aan een dergelijk openbaar gebouw de leukste klus uit zijn loopbaan. “De gemeente verwacht 70.000 bezoekers per jaar. Zo’n druk bezocht gebouw vraagt om een heldere inrichting.” Hij moest een bijzonder funderingsprobleem oplossen. De vloer van de kerk vormt de rustplaats van tal van prominente Amsterdammers. Zo zijn er graven te vinden van Ferdinand Bol, kinderen van Rembrandt en van Hendrick de Keyser zelf. De graven mochten niet opnieuw worden doorboord. Het was daarom zaak een lichte constructie te maken. Met behulp van een bijzondere jukconstructie steunt de inbouw op de kerkwanden en de bestaande kolommen.

Reageer op dit artikel