nieuws

Nederlandse Bouwdocumentatie op Internet

bouwbreed

Sinds gisteren is de Nederlandse Bouwdocumentatie met zijn totale gegevensbestand voor bouwproductinformatie on line gegaan. De belangrijke toevoeging is dat het bestand ‘prestatiegericht’ is te doorzoeken tegen betaling van een vast bedrag per jaar. Een gratis proefperiode moet belangstellenden over de streep trekken.

De Nederlandse Bouwdocumentatie is sinds jaar en dag een veelgebruikt naslagwerk. Vanouds in losbladige afleveringen voor tien ringbanden op de plank van de architect bestekschrijver, later ook op cd-rom. De nieuwe website, te vinden op ‘www.nbdonline.nl’ is voor een klein deel openbaar en dus gratis toegankelijk. Dat zijn echter niet meer dan reclameborden die uitnodigen je te abonneren. Maar, zo gauw je kijkt wat dat kost (vanaf 385 gulden per jaar), zie je ook dat er een gratis proeftijd mogelijk is van zestig dagen. Dat past uitstekend bij de Internet-cultuur: eerst kosteloos proberen, en dan eventueel abonneren. Volgens eigen zeggen raadplegen – ook zonder de website – jaarlijks veertigduizend NBD-gebruikers een miljoen keer het bestand, dat met de web-publicatie nog toegankelijker is geworden.

Aanbieders

Ook aanbieders worden opgeroepen zich aan te sluiten bij de drieduizend al aanwezige collegaleveranciers, van wie vijfhonderd betalende deelnemers, die samen al tienduizend merken en twintigduizend producten onderbrachten in het systeem.

Werkelijk vernieuwend

De kosten voor deelname aan de aanbiederskant worden, discreet, niet vermeld. Wel is er met een beweeglijk taartdiagram inzichtelijk gemaakt waaruit de doelgroep van raadplegers bestaat. Voor bijna de helft inderdaad ontwerpers en bestekschrijvers, maar flinke groepen zijn ook te vinden onder ingenieurs en adviseurs en grote aannemers. Natuurlijk is het een voordeel dat je niet meer vlak bij die ringbanden moet zitten, of de cd-rom bij de hand moet hebben om de informatie te raadplegen. Toch zijn de makers van de website een flinke stap verder gegaan. Je kunt op de site ‘prestatiegericht zoeken’ – naast de zoekingangen op leverancier, merk of algemeen trefwoord. Dit is een werkelijk vernieuwende mogelijkheid, die nog niet op de cd-rom uitgave beschikbaar was. Alle productgegevens zijn als het ware uit elkaar getrokken en stuk voor stuk vindbaar gemaakt. Stel dat je alle rode betonnen dakpannen voor een hellend dak tussen 30 en 45 graden wilt zoeken. Dan komen er drie productnamen (zie illustratie) van twee leveranciers naar voren. Dit betekent een verlichting van het werk van de ontwerper of bestekschrijver. Maar, hij vindt ook producten die hij misschien nog niet kent. De gegevens worden gelardeerd met beelden van producten en aanbieders, en als de leverancier zich aan de Stabu- standaarden houdt, kan de bestekschrijver ook specificaties van de gekozen producten importeren in zijn besteksoftware.

Hulp

De site was duidelijk nog niet helemaal klaar bij oplevering. Van belang voor een nieuwe bezoeker is dat hij snel zijn weg vindt en hulp krijgt als dat niet lukt. De ‘help’-teksten zijn echter nog zo goed als leeg. Een ander kritiekpunt vormen de soms ellenlange pagina’s met bijvoorbeeld Noviteiten. Hier verraadt zich de afkomst van de makers uit de papieren uitgeverij.

Reageer op dit artikel