nieuws

Maffia rekent bouwers 5 procent ‘mob tax’

bouwbreed

De politie van New York heeft enkele dagen geleden 38 mensen gearresteerd die betrokken zijn bij grootschalige fraudes in de bouw. “Het meest verontrustende aspect van deze affaire is dat het niet gaat om gebruikelijke bouwfraudes”, verklaart officier van justitie Robert Morgenthau van het district Manhattan. “Het gaat om de georganiseerde misdaad die zich in de New Yorkse bouwwereld heeft genesteld.”

Onder de gearresteerden bevond zich onder meer Steven Crea, hoofd van Lucchese-misdaadfamilie. Crea en zijn bende zouden aannemers al meer dan twaalf jaar een ‘mob tax’ (misdaadbelasting) afhandig maken van 5 procent van de waarde van een bouwproject. “Niet alleen bij commerciële bouwprojecten, zegt Morgenthau, “maar ook bij bouwprojecten van de stad. Dat betekent dat er zonder die afpersing bijvoorbeeld grotere scholen gebouwd hadden kunnen worden. Dit is werkelijk onaanvaardbaar”, vindt hij. Naast maffiabazen werden ook vakbondsvertegenwoordigers en enkele aannemers gearresteerd. De aannemers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het maken van – illegale – afspraken over aanbestedingen. Sommige vakbondsfunctionarissen hadden – duurdere – vakbondsleden van bouwprojecten verwijderd en vervangen voor niet-vakbondsleden, vaak zelfs illegale immigranten die veel minder betaald kregen. Het “verschil” verdween in de zakken van de maffia, de vakbondsmensen en de aannemers.

Filmscenario

Morgenthau en de politie werden bij hun onderzoek geholpen door Sean Richard, schoonzoon van maffiabaas John Riggi, die nauw samenwerkte met Crea. Richard en zijn vrouw Sara Riggi vreesden niet te kunnen ontkomen aan een leven van misdaad afgewisseld met gevangenisstraf. Daarom keerden zij zich tegen hun eigen milieu en wendden zij zich tot justitie. Zij worden tot het komende proces als kroongetuigen beschermd door de politie. Daarna krijgen zij – zoals in een klassiek filmscenario – een ‘nieuwe identiteit’ in de hoop elders in Amerika een misdaadloze toekomst te kunnen opbouwen.

‘Misdaad maakt werk in New York onnodig duur’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels